Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bogarat ültettek a fülükbe: Bulgáriában terjed a pletyka, hogy az unió rovarevésre kötelezi az embereket


Tiziana Di Costanzo, a Horizon Insects társalapítója egy szelet tücsökporral készült pizzával londoni konyhájában (archív kép)
Tiziana Di Costanzo, a Horizon Insects társalapítója egy szelet tücsökporral készült pizzával londoni konyhájában (archív kép)

Az EU brüsszeli bürokratái titokban tényleg azt tervezik, hogy egész Európában kötelezővé teszik a bogarak fogyasztását? Természetesen nem, de ez nem akadályozta meg a pletykák terjedését az EU-tag Bulgáriában egy Oroszországban indult dezinformációs kampány nyomán.

Georgi Georgijev Gotti egy, a bolgár politika peremére szorult politikus és közösségimédia-influenszer, aki azt állítja, hogy keresztes hadjáratot folytat a nemzet megmentéséért. Nemrégiben arról posztolt Facebookon, hogy az Európai Bizottság „rákossá akarja tenni” honfitársait.

Hogyan? Az uniós bürokraták engedélyezni fogják, hogy az élelmiszergyártók porrá zúzott rovart adjanak többféle élelmiszerhez, és a kombináció Gotti szerint rákkeltő hatású lesz.

A hamis állítását tudományosan nem alátámasztó Facebook-bejegyzés vírusként terjedt, több mint ezer alkalommal osztották meg, és több száz reakciót váltott ki, köztük sok forrongót. Egy Ceci Ilijeva nevű Facebook-posztoló a „SZ***S EU”-t és annak „mocskos, megvásárolt politikusait” szidta.

Ahogy a dezinformáció terjedt, a pletyka tovább mutálódott, és egyes közösségimédia-posztolók további aljas uniós szándékokat társítottak hozzá, például hogy az embereket rovarok fogyasztására kényszerítik. Azt állították, hogy a rovarport számos élelmiszerhez, köztük a kenyérhez is hozzáadnák, de mindezt titokban, címkézés nélkül.

Noha nehéz bizonyítani, hogy a pletykák egy megrendezett Kreml-kampány részei, a témával kapcsolatos közösségimédia-bejegyzések azután szaporodtak el, hogy Oroszország egyik legbefolyásosabb médiaszemélyisége, Dmitrij Kiszeljov január végén megemlítette a témát az orosz állami televízió népszerű műsorában. Oroszország rendszeresen terjeszt dezinformációt Európában azzal a céllal, hogy bizalmatlanságot és kétségeket keltsen az uniós intézményekben.

Milena Jakimova, a Szófiai Egyetem szociológiaprofesszora, aki az orosz propaganda bulgáriai erőfeszítéseit is figyelemmel kíséri, elmondta, hogy a mostani bulgáriai dezinformációs kampány célja részben az, hogy „megmutassa nekünk, hogy Európa idegen a számunkra”.

Tiziana Di Costanzo egy csészényi szárított tücsköt tart a kezében, mielőtt ledarálná és a pizzatésztához adná a belőlük készülő port
Tiziana Di Costanzo egy csészényi szárított tücsköt tart a kezében, mielőtt ledarálná és a pizzatésztához adná a belőlük készülő port

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi kampányt nagyrészt olyan személyek és szervezetek folytatják, akik legalábbis szimpatizálnak Oroszországgal. Bulgária már tanúja volt több hasonló kampánynak. A balkáni országban volt a legtöbb halálos áldozata a Covid–19-nek az EU-ban, részben az alacsony oltási arány miatt, mivel az ezzel kapcsolatos félretájékoztatás sokakat szkeptikussá tett. A közelmúltban a közösségi médiában hamis állítások terjedtek el egy közelgő katonai mozgósításról, amely azzal végződne, hogy bolgár férfiakat küldenének Ukrajnába, hogy harcoljanak a megszálló orosz csapatok ellen.

A rovarokról szóló pletykáknak van egy cseppnyi igazságtartalmuk. Az Európai Bizottság – az EU legfőbb végrehajtó szerve – a közelmúltban több rovart is engedélyezett úgynevezett új élelmiszerként, miután az EU élelmiszer-biztonsági szabályozóhatósága, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) is jóváhagyta.

A rovarok a világ lakossága mintegy negyedének mindennapi táplálékát képezik. Egyes klímaaktivisták és -kutatók azt mondják, hogy ha több bogarat és kevesebb húst és baromfit fogyasztanánk, az nemcsak az emberi egészségnek, hanem a föld környezetének is jót tenne. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének kutatása szerint a tücsköknek hatszor kevesebb takarmányra van szükségük ugyanannyi fehérje előállításához, mint a szarvasmarháknak.

2014 októberében az EFSA közölte, hogy kutatásai szerint a házi legyek, tücskök és selyemhernyók biztonságos, tápláló és környezetbarátabb alternatívái lehetnek a csirke-, marha- vagy sertéshúsnak. Az EFSA elemzése szerint a rovarok tenyésztése a szarvasmarha- vagy sertéstartáshoz képest alacsonyabb üvegházhatásúgáz- és ammóniakibocsátást eredményezhet, és nagyobb hatékonysággal alakíthatja át a takarmányt fehérjévé.

2021 májusában az Európai Bizottság bejelentette, hogy az első rovar – a sárga lisztkukac, a lisztférgek lárvaformája – úgynevezett új élelmiszerként kapott engedélyt az EU-ban. 2022 augusztusában az Európai Bizottság közölte, hogy összesen három rovart: a sárga lisztférget, a házi tücsköt és a vándorló sáskát engedélyezte új élelmiszerként az unión belül.

Egy konténer sárga lisztkukacot kínálnak egy furgonból egy antwerpeni fesztiválon, Belgiumban (archív fotó)
Egy konténer sárga lisztkukacot kínálnak egy furgonból egy antwerpeni fesztiválon, Belgiumban (archív fotó)

Idén januárban az Európai Bizottság a kis lisztkukacok (egy fényes fekete bogárfaj) és a házi tücskök kukacszerű lárváit is - ezúttal por alakban – engedélyezte új élelmiszerként.

Az Európai Bizottság jóváhagyása mindkét esetben két vállalat által gyártott konkrét termékekre vonatkozik. Meghatározza, hogy milyen típusú élelmiszerekben – beleértve a kenyeret is – lehet felhasználni, és ezeket a termékeket címkével kell ellátni.

Az Európai Bizottság legutóbbi, év eleji rovarhatározatait követően a bolgár közösségi média tele volt olyan posztokkal – többek között a provokatív Gotti részéről –, amelyekben szöcskéket emlegettek, pedig ezekről az uniós határozat nem tesz említést. A Google bolgár adatai szerint a szöcskékre és a tücskökre vonatkozó keresések is megugrottak ugyanebben az időszakban – állapította meg a Szabad Európa bolgár szolgálata –, és január 30-án érték el a csúcsot.

Más bejegyzésekben is megjelentek olyan hamis állítások, amelyek szerint a tücskök és más rovarok csontváza, a kitin rákot okozhat az embereknél.

A Szabad Európa bolgár szolgálata megállapította, hogy az egyik első, január 26-i Facebook-bejegyzés, amely a mérgezésre vonatkozó állításokat kezdte el terjeszteni és nyert egyre nagyobb teret, egy Nagyja Ivanova néven azonosított személy Facebook-fiókjától származik.

Ivanova Facebook-oldalának ellenőrzése során több olyan bejegyzést is találtak, amelyekben Vlagyimir Putyin orosz elnököt dicsőíti, és több olyan posztot is, amelyekben megemlíti Nyikolaj Malinov volt bolgár törvényhozót, egy oroszbarát bolgár lobbicsoport vezetőjét. Malinov 2019-ben Moszkvába utazott, hogy személyesen vegyen át díjat Putyintól. Jelenleg Oroszországnak történő kémkedés vádja miatt bírósági eljárás folyik ellene Bulgáriában.

Ivanova január 26-i Facebook-bejegyzését gyorsan felkapták mások is a neten, köztük egy Lisa Miller néven azonosított személy, aki a Várna cenzúra nélkül nevű bolgár csoport oldalán tette közzé. A Várna cenzúra nélkül többek között oroszellenes elfogultsággal vádolja a fősodrású médiát.

Dolgozók tücsköket válogatnak szét méret alapján a Smile tücsökfarmon Ratcsaburi tartományban, Bangkoktól délnyugatra, Thaiföldön
Dolgozók tücsköket válogatnak szét méret alapján a Smile tücsökfarmon Ratcsaburi tartományban, Bangkoktól délnyugatra, Thaiföldön

A Szabad Európa bolgár szolgálatának nyomozása alapján Miller profilja hamisnak tűnik, mivel képei egy fotóbankból származnak. A fiók gyakran oszt meg összeesküvés-elméleteket és álhíreket.

A téma további teret nyert Bulgáriában és máshol is, miután Kiszeljov, aki lelkes Putyin-párti orosz tévés műsorvezető, január 29-én az Orosz Első Csatorna műsorában elmélkedett róla.

„A kulturális átalakulás Európában már régóta zajlik, és bizonyára van hazai dimenziója is – kezdte Kiszeljov a műsorban. Az Oroszországban jól ismert narratívával folytatta, miszerint Európában az embereket arra kérik, hogy kevesebbet mossanak, kevesebbet használják háztartási gépieket, csökkentsék szobájuk hőmérsékletét, majd hozzátette: – És most már azt is tanácsolják nekik, hogy egyenek rovarokat.”

„Ráveszik az európaiakat, hogy kevesebbet fürödjenek és rovarokat egyenek” – zárta fejtegetését Kiszeljov, akit gyakran a Kreml egyik legjobb propagandistájának neveznek.

Kiszeljov nem az egyedüli, aki baljóslatúan kiforgatta az EU döntését. Franciaországban Laurent Duplomb jobboldali politikus szintén aljas szándékkal vádolta az uniós bürokratákat.

Noha nehéz bizonyítani, hogy a pletykák a Kreml szervezett kampányának részét képezik, a témával kapcsolatos közösségimédia-hozzászólások azután szaporodtak el, hogy az egyik legbefolyásosabb orosz médiaszemélyiség, Dmitrij Kiszeljov január végén megemlítette a témát az állami televízió népszerű műsorában
Noha nehéz bizonyítani, hogy a pletykák a Kreml szervezett kampányának részét képezik, a témával kapcsolatos közösségimédia-hozzászólások azután szaporodtak el, hogy az egyik legbefolyásosabb orosz médiaszemélyiség, Dmitrij Kiszeljov január végén megemlítette a témát az állami televízió népszerű műsorában

„Nem hagyhatjuk, hogy a franciák a tudtuk nélkül rovarokat egyenek” – írta Twitteren.

Kiszeljov január 29-i műsorának leirata – amelyet Ivanova, Miller és Gotti osztott meg – gyorsan elterjedt a bolgár közösségi médiában.

Jakimova szociológiaprofesszor, aki egyben a szófiai székhelyű és az orosz propagandát Bulgáriában figyelemmel követő Humanitárius és Társadalomkutatási Alapítvány kutatója, elmondta, hogy az emberi fogyasztásra szánt rovarokról szóló hírek az elmúlt hetekben elárasztották a bolgár információs teret.

Jakimova szerint a dezinformáció célja, hogy szakadékot hozzon létre az EU-n belül. „Ez támadás az európai szolidaritás ellen, és kihasználja a Nyugaton a rovarokkal kapcsolatos, régóta fennálló félelmeket” – fejtette ki

Szöveg: Tony Wesolowsky, a Szabad Európa bolgár szolgálata munkatársa Georgi Angelov helyi tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG