Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bűnös vagy bűnbak a palesztin pénzekről üzenő Várhelyi Olivér?


Várhelyi Olivér idén tavasszal Észak-Macedóniában Dimitar Kovačevski miniszterelnök és Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő társaságában
Várhelyi Olivér idén tavasszal Észak-Macedóniában Dimitar Kovačevski miniszterelnök és Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő társaságában

Várhelyi Olivér bővítési biztos nem egyeztetett a biztosi testület egyetlen tagjával sem nagy visszhangot kiváltó, hétfői Twitter-üzenete előtt, amelyben bejelentette valamennyi palesztin kifizetés azonnali felfüggesztését – közölte kedden az Európai Bizottság szóvivői szolgálatának vezetője.

Több órán át tartó kommunikációs zavar és kínos hallgatás után az Európai Bizottság hétfő délután és kedden kármentő akcióba kezdett, hogy megmagyarázza álláspontját a magyar biztos Twitter-üzenetét követően, amely azt a – mint kiderült, téves – benyomást keltette, hogy a Hamász véres terrortámadására válaszul az EU azonnal befagyaszt minden kifizetést a palesztinoknak, a humanitárius célúakat is.

Felfüggesztés helyett előbb felülvizsgálat

A bizottság kedden érvényes álláspontja szerint azonban – legalábbis egyelőre – szó sincs semmilyen felfüggesztésről, mert ha be is következik, csak a palesztin segélyezés átfogó felülvizsgálata után lehetséges. Várhelyi tehát ott hibázhatott, hogy elintézett ténynek nevezte a felfüggesztést.

A bővítési biztos szövegét még hétfőn, néhány óra elmúltával előbb a segélyezésért felelős kollégája, Janez Lenarčič, majd Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő is cáfolta vagy inkább pontosította. „A rászoruló palesztinoknak szóló humanitárius segély folytatódni fog, ameddig szükséges” – szögezte le a szlovén biztos.

„A kifizetések felfüggesztése – valamennyi palesztin megbüntetésével – ártott volna az EU érdekeinek a régióban, és még jobban felbátorította volna a terroristákat” – írta Josep Borrell.

A magyar biztos, aki elsőként szólalt meg a bizottság részéről a palesztin segélyeket illetően, azt írta, hogy „semmi sem lehet úgy, mint azelőtt. Az Európai Bizottság mint a palesztinok legnagyobb segélyezője, az egész fejlesztési portfóliót felülvizsgálatnak veti alá, amelynek az értéke 691 millió euró.” Hozzátette, hogy valamennyi kifizetést azonnal zárolnak, minden projektet felülvizsgálatnak vetnek alá, minden új költségvetési javaslatot – így a 2023-as évre vonatkozókat is – további rendelkezésig elhalasztanak, és átfogóan átvizsgálják a teljes dossziét.

Ehhez kapcsolódóan: „Több osztálytársukat megölték, ezt még nem mondtuk el nekik” – izraeli magyarok a terrorhullámban

Mennyi támogatást kapnak a palesztinok?

Bár az Európai Bizottság szóvivője szerint Várhelyi Twitter-üzenetében nem a humanitárius segélyre gondolt, nem teljesen világos, hogy a biztos által említett, 2021 és 2023 között a palesztinoknak járó 691 millió euróban a humanitárius célú összeg (27,9 millió euró) is benne van-e. A legvalószínűbb verzió, hogy nincs benne. A bizottság tájékoztatása szerint 2021-re az EU-büdzséből 316 millió euró, a 2022-es költségvetés terhére 283 millió euró, 2023-ra pedig eddig 82 millió euró áll a palesztinok rendelkezésére, amit várhatóan még idén megfejelnek tízmillióval.

Egyik költségvetési támogatásnak sem az EU által is terrorszervezetnek tartott Hamász a kedvezményezettje, három közvetítőn keresztül jut el a rászorulókhoz. Ezek: a Palesztin Hatóság, az ENSZ Menekültügyi Főhatósága (UNRWA) és az egyéni projekteknél más civil szervezetek.

Eric Mamer, a bizottság első számú szóvivője újságírók kérdésére kedden megerősítette, hogy Várhelyi Olivér az üzenet előtt egyetlen biztossal, így Ursula von der Leyennel sem konzultált, így az üzenet tartalmáért egyedül ő a felelős.

A bővítésért felelős bizottsági tag üzenete ugyanakkor nemcsak a bizottságon belül, de Európa-szerte és a tengerentúlon is nagy hullámokat vetett. A spanyol, az ír, a belga és a luxemburgi kormány nyilatkozatban vonta kétségbe a biztos jogát a kifizetések leállítására, és magyarázatot kért a bizottságtól. Ezt utólag a testület szóvivője is elismerte, hangsúlyozva, hogy a kifizetések teljes (és nem egyes projektekre korlátozott) leállítása olyan politikai döntés, amelyről az érintett uniós intézményekkel konzultálva az egész biztosi testület hivatott dönteni.

A Várhelyi-tweet híre a tengerentúlra is eljutott. António Guterres, az ENSZ főtitkára telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, reményét fejezve ki, hogy az EU nem állítja le a humanitárius segélyeket a palesztinoknak.

Ehhez kapcsolódóan: Gyanakvással fogadták, fontos feladatot kapott – Várhelyi Olivér EU-biztos

Furcsaságok a bizottsági kommunikációban

A bizottságnál ezt követően láthatóan lázas kármentő akció kezdődött, amelynek végén, még hétfő kora este kijött egy közlemény. Ez egyfelől azt hangsúlyozta, hogy miután semmilyen aktuális kifizetés nincs napirenden, ezért semmit sem függesztenek fel. Másfelől arra is rámutatott, hogy mindent, így egy esetleges felfüggesztést is meg kell előznie egy átfogó felülvizsgálatnak (ahogy azt Várhelyi is beharangozta, csak nem a megfelelő sorrendet használva).

Bár Mamer szerint a palesztinoknak nyújtott támogatásokat szigorú elővigyázatossági szabályoknak és ellenőrzésnek vetik alá, az új szituációban indokolt újra megvizsgálni, hogy nem juthattak-e vagy jutnak-e támogatások illetlen kezekbe, és kell-e változtatni a kialakult finanszírozási struktúrán.

Megfigyelők ugyanakkor furcsaságokat találtak a bizottsági kommunikációban. Egy újságíró arra mutatott rá, hogy a bizottsági szóvivő mindössze ötven perccel a Várhelyi-tweet után egy belső üzenőfalon azt írta, hogy a biztos által leírtak korrektek. A Szabad Európával is azt az információt osztotta meg egy forrás, hogy Von der Leyen kabinetfőnökének, Bjoern Seibertnek megmutatták a Várhelyi-féle szöveget, és nem támasztott kifogást. Mamer szerint ugyanakkor előzetesen senki sem tudott a magyar biztos akciójáról.

Egyesek szerint mindenesetre felvetődik a kérdés, nem dobták-e oda Várhelyit bűnbakként egy olyan hibáért, amelyet nem csupán ő követett el. A bizottsági szóvivő kedden többször is a gyorsan változó helyzettel próbálta magyarázni a kommunikációban bekövetkező fordulatokat és bakikat.

A magyar biztos kabinetjét is meg akartuk kérdezni, de egyelőre nem értünk el senkit.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG