Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bűnözők is „aranyvízumhoz” juthattak az Egyesült Királyságban


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Több olyan milliomos külföldi befektető is úgynevezett aranyvízumot szerezhetett, aki korrupció vagy szervezett bűnözés útján juthatott a vagyonához – állapították meg a brit hatóságok.

London tavaly számolta fel a széles körben bírált rendszert, amelynek keretében az országban legalább kétmillió fontot beruházó személyek öt év tartózkodás után állandó letelepedési engedélyt kaphattak. Tízmillió font befektetésével ez az idő lerövidült két évre.

A kormány 2018-ban rendelte el a vonatkozó szabályok felülvizsgálatát, a volt orosz–brit kettős ügynök, Szergej Szkripal megmérgezését követően.

Ezen eljárás eredményeit azonban csak most hozta nyilvánosságra Suella Braverman belügyminiszter, aki arról számolt be, hogy az érintettek „szűk kisebbségénél” magas a kockázata annak, hogy a vagyon forrása korrupció vagy más törvénytelen tevékenység, esetleg szervezett bűnözés volt.

Ehhez kapcsolódóan: A brit kormány jóváhagyta az Abramovics tulajdonában lévő Chelsea FC eladását

A 2008-ban bevezetett aranyvízumprogram hamar nagy népszerűségre tett szert a közel-keleti, kínai és orosz gazdagok körében, az utóbbi évtizedekben sok oligarcha és vállalkozó kezdett nagy-britanniai felvásárlásba.

Az ekként beáramló több tízmilliárd font hozzájárult ahhoz is, hogy London meg tudta őrizni pozícióját a világ egyik legfőbb pénzügyi központjaként.

Ugyanakkor egyre fokozódtak az aggodalmak bizonyos vagyonok származása kapcsán, különösképpen az ukrajnai orosz invázió megindítását követően.

Ehhez kapcsolódóan: Hajsza Putyin oligarcháinak óriásjachtjai után

Braverman hangsúlyozta, hogy a felülvizsgálat során megállapították, hogy a program aránytalanul sok jelentkezőt vonzott a pénzmosás és terrorfinanszírozás szempontjából magas kockázatúként számontartott országokból.

A kormány nem kívánt becslésekbe bocsátkozni arra vonatkozóan, hogy hány bűnözői hátterű személy kaphatott letelepedési engedélyt, a belügyi tárca vezetője azonban közölte, hogy tíz olyan oligarcha is aranyvízumhoz jutott, akivel szemben szankciókat rendeltek el az ukrajnai háború miatt.

Összesen több mint 12 ezer aranyvízumot adtak ki, ebből körülbelül 2500-at orosz állampolgároknak.

A program ráadásul még azután is folytatódott, hogy a londoni alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága 2020-ban aláhúzta, hogy a kormány „tárt karokkal fogadja az oligarchákat”.

Az ellenzéki Munkáspárt képviselői a kabinet elégtelen válaszlépéseit bírálták, valamint sérelmezték, hogy egyebek mellett arra sem kapott választ a közvélemény, hogy hány vízumot vontak vissza, és hány jelentkező juthatott azóta állampolgársághoz.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG