Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Büntetik a kirgizeket és az üzbégeket, ha bevonulnak Oroszországban


Tüntetés a részleges mobilizáció elrendelése ellen Moszkvában 2022. szeptember 21-én
Tüntetés a részleges mobilizáció elrendelése ellen Moszkvában 2022. szeptember 21-én

A kirgiz és az üzbég hatóságok arra figyelmeztették az Oroszországban vendégmunkásként dolgozó állampolgáraikat, hogy súlyos következményekkel jár, ha csatlakoznak az orosz hadsereghez az ukrajnai háborúban, miután Putyin orosz elnök részleges mozgósítást jelentett be.

A moszkvai kirgiz nagykövetség szeptember 21-én, Putyin mozgósításról szóló rendeletét követően közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy zsoldostevékenységnek minősül bármilyen részvétel külföldi országok területén folytatott katonai akciókban, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel, valamint teljes vagyonelkobzással büntethető.

„A nagykövetség arra kéri a kirgiz állampolgárokat, hogy haladéktalanul értesítsék a Kirgiz Köztársaság diplomáciai képviseletét az Orosz Föderációban, ha olyan dokumentumot kapnak, amely csatlakozásra szólítja fel őket bármilyen katonai művelethez” – áll a közleményben.

Kirgizisztán hivatalos statisztikái szerint több mint egymillió kirgiz állampolgár tartózkodik Oroszországban vendégmunkásként.

Kirgizisztán elismeri a kettős állampolgárságot azoknak az országoknak az esetében, amelyek nem határosak vele, így sok oroszországi kirgiz vendégmunkás rendelkezik orosz állampolgársággal is, ezért behívható.

Szeptember 20-án az orosz törvényhozók jóváhagyták a büntető törvénykönyv módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely hosszú börtönbüntetést irányoz elő azoknak az orosz állampolgároknak, akik megtagadják a csatlakozást az orosz fegyveres erőkhöz.

Ugyancsak szeptember 21-én egy másik közép-ázsiai ország, Üzbegisztán főügyészi hivatala közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette az üzbég vendégmunkásokat, hogy törvénytelennek minősül, ha külföldi hadsereghez csatlakoznak, és akár tíz év börtönt is kockáztatnak vele.

A hónap elején ukrajnai médiajelentések szerint az ukrán fegyveres erők két olyan közép-ázsiai férfit fogtak el orosz katonai egyenruhában a harkivi területen végrehajtott ellentámadás során, akik azt mondták, hogy üzbég állampolgárok, és Moszkvában laktak, mielőtt csatlakoztak egy félkatonai magáncsoporthoz Oroszországban.

Múlt héten a kijevi üzbég nagykövetség részletes tájékoztatást kért az ukrán hatóságoktól a két elfogott üzbégről.

Üzbegisztán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, de az Oroszországban tartózkodó mintegy 1,2 millió üzbég bevándorlóból sokan orosz állampolgárságot kértek, és néhányan az orosz fegyveres erőkben szolgálva próbálják elérni, hogy honosítsák őket.

Készült a Szabad Európa/Szabadság Rádió kirgiz szerkesztőségének anyaga alapján.
XS
SM
MD
LG