Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Büntetőpert indítottak a háború ellen adás közben tiltakozó orosz tévés újságíró ellen


Ovszjannyikova a bíróság épülete előtt Moszkvában 2022. július 28-án
Ovszjannyikova a bíróság épülete előtt Moszkvában 2022. július 28-án

Az orosz hatóságok büntetőeljárást indítottak Marina Ovszjannyikova tévés újságíró ellen, aki arról vált ismertté, hogy márciusban élő adásban tiltakozott a háború ellen.

Azzal vádolják, hogy „rossz hírét keltette” az ország fegyveres erőinek azzal, hogy nyilvánosan bírálta Oroszország februárban indult és még most is folyó ukrajnai háborúját.

Ovszjannyikova ügyvédje, Dmitrij Zakhvatov augusztus 10-én közölte, hogy a rendőrség betört ügyfele moszkvai lakásába, és a távollétében házkutatást tartott, hozzátéve, hogy az újságírót „az orosz fegyveres erőkről szóló hamis információk nyilvános terjesztésével” vádolják.

Ovszjannyikova március 14-én tett szert nemzetközi hírnévre, amikor berontott az orosz állami egyes csatorna Vremja című hírműsorának forgatására egy plakáttal a kezében, amelyen oroszul az állt: „Állítsátok meg a háborút! Ne higgy a propagandának! Hazudnak neked.” Közben azt kiabálta: „Állítsd meg a háborút! Nemet a háborúra.”

Büntetés büntetés hátán

Ovszjannyikova az egyes csatorna producere volt akkor. Később őrizetbe vették, és a bíróság harmincezer rubel (csaknem kétszázezer forint) pénzbírsággal sújtotta, amiért törvénytelen tiltakozásra szólított fel.

Ovszjannyikova felmondott a televíziónál, és több hónapot töltött külföldön, többek között Ukrajnában, és ismét elítélte a háborút.

Három hónapig a német Die Weltnél vett részt képzésen. Július elején bejelentette, hogy visszatér Oroszországba.

Augusztus 8-án egy moszkvai bíróság negyvenezer rubel (257 ezer forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte Ovszjannyikovát az ukrajnai háború ellen tiltakozó legújabb online posztjaiért.

A múlt héten egy másik orosz fővárosi bíróság ötvenezer rubel (321 ezer forint) pénzbírságot szabott ki az újságíróra a régi váddal, hogy lejáratta a katonaságot, amiért július elején egyszemélyes tiltakozást tartott a Kreml előtt egy plakáttal, amelyen ez állt: „Putyin gyilkos, a katonái fasiszták”, és Ukrajnában meggyilkolt gyerekek fotóit mutatta.

Ezt a törvényt alkalmazzák

Márciusban írta alá Putyin azt a törvényt, amely hosszú börtönbüntetést ír elő az orosz katonai műveletekről szóló „szándékosan hamis információk” terjesztéséért, mivel a Kreml ellenőrizni akarja az ukrajnai háborúról szóló narratívát.

A törvény tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja az ilyen bűncselekmény miatt elítélt személyeket, míg az orosz hadseregről szóló, „súlyos következményekkel járó, szándékosan hamis információk” terjesztéséért tizenöt év börtön jár.

A jogszabály három évig terjedő börtön fenyegetésével illegálissá teszi azt is, ha valaki „az orosz csapatok Oroszország érdekeinek védelmében történő bevetése ellen szólít fel” vagy „lejáratja az ilyen bevetést”. Ugyanez érvényes az Oroszország elleni szankciókra vonatkozó felhívásokra is.

XS
SM
MD
LG