Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

CDU: Németország nem nyithatja meg a határait korlátlanul az afgánok előtt


Paul Ziemiak a párt berlini központjában 2021. augusztus 18-án
Paul Ziemiak a párt berlini központjában 2021. augusztus 18-án

Németországnak nem szabad megismételnie a 2015-ös határnyitást, azzal egyébként sem oldható meg az afganisztáni helyzet – szögezte le a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára.

Hat évvel ezelőtt Németország több mint egymillió menekültet és migránst fogadott be, közülük sokan a polgárháborús Szíriából érkeztek Európába. Angela Merkel kancellár döntését számos ország kormánya helyeselte, a német társadalom egy jelentős része azonban elhibázottnak tartotta, és ideiglenesen a támogatottsága is megsínylette a lépést.

„Számunkra nyilvánvaló, hogy 2015 nem ismétlődhet meg. Nem oldhatjuk meg Afganisztán ügyét a Németországba irányuló migrációval” – mondta Paul Ziemiak az n-tv nevű televíziós csatornának.

Szeptember 26-án parlamenti választásokat tartanak Németországban, és bár a CDU jelenleg is a legnépszerűbb párt a felmérések szerint, az utóbbi időben csökkent a támogatottsága. Armin Laschettől, a párt kancellárjelöltjétől sok szavazó elfordult azt követően, hogy egy kamera felvette, amint önfeledten nevetgélt a háttérben júliusban egy árvíz sújtotta településen, miközben Frank-Walter Steinmeier elnök részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Annalena Baerbock, a Zöldek jelöltje hangsúlyozta, hogy az országnak legalább tízezer afgán állampolgárt be kell fogadnia azok közül, akik a német hadseregnek vagy a koalíciós erőknek dolgoztak az utóbbi évtizedekben.

A 2005 óta kormányzó, mandátuma utolsó hónapjait töltő Angela Merkel hétfőn kijelentette, hogy a Bundeswehrnek nagyjából tízezer embert kell most kimenekítenie a tálibok uralma alá került Afganisztánból.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG