Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merkel búcsúlátogatása a Fehér Házban


Angela Merkel egy sajtótájékoztatóról távozik Berlinben 2021. július 5-én.
Angela Merkel egy sajtótájékoztatóról távozik Berlinben 2021. július 5-én.

Joe Biden amerikai elnök Angela Merkel német kancellárt fogadja július 15-én a Fehér Házban. Ez lesz valószínűleg Merkel utolsó ottani látogatása kancellárként, 16 év után ugyanis távozik a posztról.

A mostani vizit mindössze két hónappal előzi meg a szövetségi parlamenti választásokat, melyek 2005 óta az első vezetőváltást jelentik Németországban.

Merkel várhatóan hangsúlyozni fogja a német–amerikai viszony folytonosságát és stabilitását, elismeri a hangváltást, amit Biden elnöksége hozott. Biden ígéretet tett arra, hogy egységre törekszik az Egyesült Államok hagyományos szövetségeseivel, szemben azokkal a diplomáciai nézeteltérésekkel, amelyek elődje, Donald Trump elnökségét kísérték.

Merkel és Biden várhatóan megvitatják a koronavírus-járványt, Kína törekvéseit és az Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét, amely Oroszországból Németországba juttatja el a földgázt. A Balti-tenger alatt lefektetett, már majdnem kész csővezetéket az Egyesült Államok régóta ellenezte, de Biden májusban jelezte, hogy kész túllépni a kérdésen, és úgy döntött: lemond a projektben részt vevő német cégekkel szembeni szankciókról, mondván: már nem nagyon van mit tenni, és a büntetőintézkedések árthatnának az európai szövetségesekkel fenntartott kapcsolatoknak.

XS
SM
MD
LG