Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit lehet tudni az Integritás Hatóság kiválasztott vezetőiről?


Vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárása terén komoly tapasztalatokkal rendelkezik Biró Ferenc, volt munkaadója, a PwC nemzetközi tanácsadó cég szerint. Egyik helyettese pedig Dabóczi Kálmán volt BKK-vezér lesz, akit a sokmilliárdos bukással végződött e-jegyrendszer projekt miatt menesztett Tarlós István volt főpolgármester.

Biró Ferenc 2020 szeptembere óta dolgozott a világ egyik legnagyobb tanácsadócége, a PricewaterhouseCoopers (PwC) magyarországi részlegén. A Pwc ismertetője szerint a szakember több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik kockázatkezelési és vállalatirányítási területen. Számos iparágban dolgozott, például a gyógyszeriparban, az energetikában, a telekommunikációban és termeléssel foglalkozó cégeknél is.

„Széles körű tapasztalattal rendelkezik komplex vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárásában, trösztellenes esetek kezelésében, valamint olyan vállalati kultúra létrehozásában, amely etikus módon támogatja az üzleti célok elérését” – olvasható a PwC oldalán.

Az Európai Bizottságnak küldött vállalásokról is kérdeztük a területfejlesztési minisztert: Navracsics Tibor: „Mondjuk én vagyok a garancia”

Linkedin-profilja szerint pályáját 1998-ban a KMPG nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégnél kezdte, ahol öt évig dolgozott, magyar és német cégek kötelező könyvvizsgálatát végezte. Ezt követően egy amerikai gyártó cég vezető vállalati könyvvizsgálója volt két évig. Számos belső ellenőrzési és megfelelési megbízást teljesített Európa különböző országaiban, és részt vett számos tengerentúli ellenőrzésben, például Mexikóban és az Egyesült Államokban.

2005-től két évig a Bristol-Myers Squibb Company (BMS) amerikai multinacionális gyógyszeripari vállalatnál Magyarországért, Romániáért és Bulgáriáért volt felelős különböző üzleti és pénzügyi ellenőrzéseknél.

2007-től 13 éven keresztül az Ernst&Young nagy nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott, egy csalásfelderítési és -megelőzési csoportot épített fel és vezetett.

Nemcsak a jelöltek, de a közülük választó bizottság körül is nagy volt a titkolózás: ​A kormány új korrupcióellenes hivatalának vezetőjelöltjei többségükben nem vállalják a nevüket

Egyik elnökhelyettese Holbusz Tímea lesz, aki a Pénzügyminisztérium alá tartozó Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) munkatársa, a Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóság vezetője. Ez a szervezet választotta ki annak a bizottságnak a tagjait, akik az Integritás Hatóság vezetői posztjaira beérkezett pályázatokról döntöttek.

Másik elnökhelyettesnek Dabóczi Kálmán volt BKK-vezért választotta a bizottság. A jogász, közgazdász 2006 és 2014 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárságán dolgozott főosztályvezetőként, majd tanácsadóként. 2008 januárjában bekerült a MÁV-START Zrt. igazgatóságába, 2009-től alelnökként a MÁV Zrt. felügyelőbizottságának tagja volt. 2007 és 2009 között a Kisalföld Volán, 2007 és 2010 közt a Volánbusz Zrt. Igazgatóságában is dolgozott.

Vitézy Dávid menesztését követően 2015. január 1-től lett a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Majdnem négy év múlva, 2018. november 30-án menesztette Tarlós István akkori főpolgármester a sikertelen elektronikus jegyrendszer projekt miatt. Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester szerint a sosem működött e-jegyrendszer kilencmilliárdos veszteséget okozott a BKK-nak. Dabóczi Kálmán azóta egy katolikus szervezet, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnöke.

A Transparency International által ajánlott jelölt szkeptikus az új hatósággal kapcsolatban: ​Jancsics Dávid: Sem a kormány, sem az EU részéről nem hihető, hogy tényleg küzdeni akar a hazai korrupció ellen

A november 19-ig létrehozandó testület feladata a csalás, az összeférhetetlenség és a korrupció megelőzésének, felderítésének és visszaszorításának megerősítése lesz.

A Szabad Európának nyilatkozó Jancsics Dávid korrupciókutató szerint a fő kérdés az, hogy mennyire komolyak a kormány szándékai a korrupció megfékezésére. Szerinte egészen nyilvánvaló, hogy nem komolyak.

“A korrupció az egyik alappillére a jelenlegi Orbán-rendszernek, egyértelmű, hogy ezt nem fogják kirúgni, különösen nem pillanatok alatt. Különben összeomolhatna az egész rendszer, annyi fontos tényező épült már a korrupció köré. Ráadásul eddig is voltak törvényeink, voltak intézmények, amiket, ha megfelelően működtettek volna, akkor lehetett volna harcolni a korrupció ellen. Ez oldalvíz. Érdekesebb az, hogy az EU mennyire gondolja komolyan a magyarországi korrupció elleni fellépést” - fogalmazott.

Novák Katalin köztársasági elnök minden valószínűség szerint pénteken ki is nevezi a korrupcióellenes hatóság vezetőit.

XS
SM
MD
LG