Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Civilek is meghaltak, amikor újabb orosz légicsapások érték az ukrán energia-infrastruktúrát


Lakók kutatják át a rakétatámadásban megsemmisült házukat a Kijevhez közeli Kraszilivka faluban 2024. május 8-án
Lakók kutatják át a rakétatámadásban megsemmisült házukat a Kijevhez közeli Kraszilivka faluban 2024. május 8-án

Ukrajnában éjszaka két embert megöltek a polgári és infrastrukturális célpontok elleni újabb orosz támadások, és súlyos károkat okoztak az ország amúgy is megtépázott energetikai ágazatában – közölték helyi tisztviselők és a hadsereg illetékesei május 9-én.

Az orosz ágyúzás egy 62 éves férfi és egy 65 éves nő halálát okozta a dél-ukrajnai Nikopol városában, és további két embert megsebesített. Károk estek házakban és utakban is – közölte Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület vezetője a Telegramon.

Oroszország gyakran lövi Nikopolt és más ukrán városokat a Dnyeper túloldaláról, és 2022 októberétől rendszeresen támadja Ukrajna energia-infrastruktúráját, súlyos károkat és áramhiányt okozva a polgári és ipari fogyasztóknak.

Az ukrán Ukrhidroenerho üzemeltetője május 9-én közölte, hogy két vízerőművet súlyosan megrongáltak az orosz támadások, ezért leállították őket. A létesítményeket nem nevezték meg.

A háború előtt Ukrajnában tíz vízerőmű termelte a villamos energia mintegy tíz százalékát. Oroszország tavaly felrobbantotta a hatalmas kahovkai vízerőművet. Jelenleg mindössze hét ilyen üzemel még, és a kapacitásuk jelentősen csökkent.

„Már az összes vízenergia-termelő kapacitás pusztító károkat szenvedett. A megsemmisült berendezések javítása, helyreállítása nagy erőfeszítéseket és jelentős pénzügyi forrásokat igényel. Ma a nemzetközi közösség támogatása, segítsége és határozott fellépése fontosabb, mint valaha volt” – jelentette a Telegramon közleményében az Ukrhidroenerho.

Ehhez kapcsolódóan: AP: Sokkal többen halhattak meg a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után, mint amennyit Moszkva közölt

Az energiaügyi minisztérium közölte: tervei szerint május 9-én megduplázza az áramimportot, hogy kompenzálja azokat a veszteségeket, amelyeket az infrastruktúráját érő orosz támadások legutóbbi hulláma okozott.

Az import várhatóan 16.699 megawattórára nő a május 8-i 7600-ról – írta a minisztérium.

Az ukrán légierő közben arról számolt be, hogy Oroszország húsz drónt lőtt ki a dél-ukrajnai Odessza környékére, ezekből tizenhetet az ukrán légvédelmi rendszerek leszedtek.

Egy névtelenül nyilatkozó, jól tájékozott forrás közölte a Szabad Európával május 9-én, hogy ukrán drónok eltaláltak két olajraktárat az oroszországi Krasznodari területen, az Anapa városához közeli Jurivka faluban.

Az állítást független forrásból nem sikerült ellenőrizni.

Kijevben az ukrán parlament, a Verhovna Rada május 9-én megszavazta Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter és Olekszandr Kubrakov újjáépítésért felelős miniszterelnök-helyettes menesztését.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnában elrendelték a korrupcióval gyanúsított agrárminiszter őrizetbe vételét

Múlt hónapban Szolszkijt óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Azért tartóztatták le, mert állítólag hétmillió dollár értékű földet szerzett illegálisan. Ezt követően nyújtotta be lemondását.

Kubrakov azért távozik, mert a kormány ketté akarja szakítani a minisztériumát, amely a háborús újjáépítési erőfeszítéseket felügyeli az orosz invázió közepette.

XS
SM
MD
LG