Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Civilek vesztették életüket egy orosz légitámadásban Harkivban


A találatot szenvedő lakóházak egyike Harkivban 2024. április 4-én
A találatot szenvedő lakóházak egyike Harkivban 2024. április 4-én

A megszállók pilóta nélküli repülőgépekkel támadták csütörtökre virradóra Ukrajna több pontját. Harkivban két lakóépületet ért csapás, négy ember meghalt, tucatnyi megsebesült.

Ihor Terehov, a város polgármestere közölte, hogy először a dróntámadást szenvedő toronyház egyik lakója vesztette életét, majd egy második csapás következett, amelynek a mentőszolgálat helyszínre érkező tagjai közül hárman is áldozatául estek.

„A mentők azonnal kiszálltak a helyszínre, és miután megkezdték a munkát, az ellenség ismét lecsapott pilóta nélküli repülőgépekkel” – tájékoztatott az állami vészhelyzeti szolgálat szóvivője.

Ehhez kapcsolódóan: A NATO-tagok arról egyeztettek, hogyan nyújtsanak megbízható, kiszámítható támogatást Ukrajnának

A közelben egy másik épület tetőszerkezetében és több emeletében is súlyos kár keletkezett, emberek szorultak a romok alá. Egy személyt sikerült kimenteni.

„Általában a mentésen dolgozók fedezékbe vonulnak, ha fennáll egy második csapás veszélye, azonban ma egy ember volt a romok alatt, akinek segítségre volt szüksége, ezért fontos volt azonnal cselekedni” – mondta a tisztségviselő.

A légicsapások során a mentőszolgálat három járműve is megrongálódott.

Ehhez kapcsolódóan: Pár ezer euróért állnak orosz katonának moldovai és nepáli férfiak

A hatóságok dróntámadásokról számoltak be a Harkivi területen fekvő Lozovából és Zmijivből is. Lakóházak és autók sérültek meg, áldozatokról azonban nem tudni egyelőre.

Zmijivben károkat szenvedett egy erőmű is az energiaügyi minisztérium közlése szerint. A Dnyipropetrovszki területen megrongálódott egy naperőmű az orosz tüzérségi támadásokban.

Csütörtök reggel robbanásokról érkezett hír a déli Zaporizzsja városból is.

Kedden az Oroszországhoz tartozó, Ukrajnától több mint ezer kilométerre fekvő Tatárföldön a feltételezések szerint ukrán drón talált el egy ipari létesítményt, ahol állítólag az iráni Sahid drónok összeszerelése folyik.

Az amerikai székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) arról írt, hogy Oroszország fokozni készül az ukrajnai polgári infrastruktúra, elsősorban az energiahálózat elleni rakéta- és dróntámadásait, így próbálva arra kényszeríteni a kijevi hadvezetést, hogy vonja el a frontról a légvédelmi eszközöket.

Moszkva az invázió 2022. februári megindítása óta minden bizonyíték ellenére következetesen tagadja, hogy civil célpontokat támadna.

Februárban egy nemzetközi csoport vizsgálata arra jutott, hogy legkevesebb 10.500 ukrán civil vesztette már életét a folyamatos bombázások és légicsapások következtében.

XS
SM
MD
LG