Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy lépésre az uniós védettségi igazolvány


Egy utas mutatja a Covid-tesztjét igazoló dokumentumot a milánói pályaudvaron 2021. április 16-án
Egy utas mutatja a Covid-tesztjét igazoló dokumentumot a milánói pályaudvaron 2021. április 16-án

Az Európai Parlament megszavazta az új uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését. Az igazolvány nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak, egy QR-kód lesz rajta. A döntésre még az Európai Unió Tanácsának kell rábólintani.

Az Európai Parlament mostani döntése azt jelenti, hogy (amennyiben az Európai Unió Tanácsa is rábólint) az Európai Gyógyszerügynökség által a Covid-19 ellen használtra ajánlott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait.

Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett oltóanyagokat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e őket vagy sem.

Az uniós védettségi igazolványon lesz egy QR-kód. Az igazolást az adott ország állítja ki és azt tanúsítja, hogy annak tulajdonosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett koronavírus-fertőzésen. Ez tehát voltaképpen három külön igazolás.

Ha valakinek ilyen igazolványa van, a tagállamok nem köthetik további korlátozásokhoz, karanténhoz vagy további tesztekhez a határátlépést.

Az EU ezzel együtt arra kéri a tagállamokat, hogy gondoskodjanak széles körben és megfizethető áron elérhető tesztekről. Az EP kérésére az Európai Bizottság a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez 100 millió eurót különített el.

Készült az MTI tudósítása alapján
XS
SM
MD
LG