Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új gyógymódot ismert el a WHO a súlyos Covid ellen


Önkéntes antigén teszeteket végeznek a spanyolországi Pamplona egyik buszmegállójában, 2021. július 4-én.
Önkéntes antigén teszeteket végeznek a spanyolországi Pamplona egyik buszmegállójában, 2021. július 4-én.

Frissítette a WHO a koronavírus-fertőzés ellen ajánlott útmutatóját, a súlyos tünetek ellen egy olyan megoldást javasolnak, amit Magyarországon is jó eredménnyel vetettek be korábban.

A WHO új gyógymódot vett fel július 6-án a Covid-19 elleni terápiás útmutatójába. Több mint tízezer páciensen és 27 klinikai teszten történt vizsgálat után ajánljanak egy eljárást, ami nem ismeretlen, de nagymintás tapsztalatokról eddig kevesebben tudhattak.

Az eljárás a súlyos vagy kritikus tüneteket mutató betegeknél lehet igazán hasznos, 13 százalékkal csökkenti a halálozási esélyeiket. Másképp lefordítva ez azt jelenti, hogy ezer lélgeztetőgépre szoruló betegből átlagosan 28-cal kevesebben halnak meg, ha ezt a gyógymódot is használják az eddigiekhez képest.

A javasolt eljárás azon alapszik, hogy a koronavírusra sokaknak olyan erős és nehezen szabályozható immunválaszt ad a szervezete, ami nagyon veszélyes lesz a betegre nézve. Azaz hirtelen és erősen olyan általános gyulladás, úgynevezett citokinvihar lép fel a szervezetben, ami már szervi elégtelenségeket okozhat.

Ezt leegyszerűsítve úgy is lehet mondani, hogy ilyenkor a beteg saját immunrendszerének zavara okozza a súlyos tüneteket. A cikotinek pedig azok a molekulák, amik az immunsejteknek kommunikálják, hogy mennyire erős immunválaszt kell küldeni az adott jelenség ellen.

A WHO által ajánlott gyógymód a citokinek között kiemelt szerepet játszó interleukin-6 (IL-6) szabályozásával függ össze. Hamar megfigyelték ugyanis, hogy a fertőzés súlyossága arányos a betegek IL-6-szintjével, erről az MTA anyagában bővebben is olvashat. A WHO mostani ajánlásának lényege, hogy az IL-6 blokkoló gyógyszerek nagy mintán is jó eredményekkel működnek a koronavírus tünetei, különösen az életveszélyes citokinvihar ellen.

A megoldást egyébként Magyarországon már korábban is használták, az Orvosi Hetilapban például elolvashatja egy tavalyi eredményes kezelés leírását a Dél-pesti Centrumkórházból.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG