Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Jókor voltam jó helyen” – így jutott harmadik oltáshoz egy sinopharmos tapolcai férfi


2021. február 16-án megérkezett az első szállítmány Sinopharm-vakcina Budapestre
2021. február 16-án megérkezett az első szállítmány Sinopharm-vakcina Budapestre

„Ez semmi másról nem szól, csak az emberségről és arról, hogy jókor voltam jó helyen” – mondja Pálmai Ferenc. Őt és a feleségét is Sinopharmmal oltották, és nem alakult ki védettség a szervezetükben. Nem vártak az államra. Amikor lehetőség nyílt a harmadik oltásra, beadatták maguknak.

A 62 éves Pálmai Ferenc nyugdíjas pedagógus, matematika–fizika szakos tanár, sokáig Németországban élt és tanított, ott születtek gyermekei, onnan települt haza német feleségével Magyarországra. Most Tapolcán élnek. A férfi súlyos szívbeteg és 2-es típusú cukorbeteg is, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából a magas kockázatú, különösen veszélyeztetett csoportba tartozik.

„A járvány kezdete óta háromszor műtötték a szívemet, életveszélyben voltam, haldokoltam. A járvány alatt gyakorlatilag bezárkóztunk a feleségemmel, a gyerekeinkkel sem találkoztunk” – kezdi a történetet Pálmai Ferenc.

Azt mondja, nagyon jó, szinte baráti a kapcsolata a háziorvosával. Ő szólt neki februárban, hogy van kínai vakcina. „Nem a legjobb, de most ez van” – idézte orvosát a tapolcai férfi, aki úgy gondolta, nem kockáztat tovább, mert ez még mindig jobb opció, mint a lélegeztetőgép. Így aztán február 25-én megkapta az első, majd március 25-én a második dózis Sinopharmot.

A nyugdíjas tanár több nyelven beszél, rendszeresen olvassa az angol és a német nyelvű híroldalakat, követi a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket. Mint mondja, egyre többet olvasott arról, hogy a kínai vakcinával oltottak bizonyos csoportjánál, főleg a hatvan felettieknél probléma lehet a védettséggel, ezért az oltás után három héttel ő és a szintén kínai vakcinával oltott felesége is megcsináltatta az antitesttesztet. Teljesen negatív volt, vagyis semmi védettség. Később, amint lehetővé vált, Budapesten T-sejtes tesztet csináltatott, az is hasonló eredményt hozott.

Azt mondja, ekkor nagyon elkeseredett. A barátai, ismerősei, volt tanítványai közül sokan tudták, hogy járt. Aztán egy nap megcsörrent a telefon.

„Jókor voltam jó helyen”

„Lehetőségem volt harmadik oltásra (kérem önöket, ne ítéljenek el azért, mert nekem sikerült). Az új eredményem – 50 felett már pozitív – 8750. Ez remény lehet mindenki számára, hogy ha a magyar kormány túllép a saját árnyékán, van remény jó eredményre” – írta a férfi abban a posztban, amelyet a Sinopharm-vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel elnevezésű Facebook-csoportba töltött fel.

Ez az a csoport, amelynek tagjai nyílt levélben fordultak a döntéshozókhoz és a sajtóhoz, hogy elérjék az ingyenes tesztelést és ha szükséges, védettség hiányában a harmadik oltást.

A csoportból senki sem ítélte el Pálmai Ferencet, amiért beadatta a boostert. A poszt alatti bejegyzések kivétel nélkül pozitívak, senki nem tett megjegyzést a lehetőség kihasználása miatt. Amikor arról kérdeztük a nyugdíjas tanárt, hogyan jutott hozzá a harmadik oltáshoz, rögtön kihangsúlyozta, hogy nem a háziorvosán keresztül és nem fizetett érte.

„Szerencsém volt, jókor voltam jó helyen. Ez semmi másról nem szól, csak az emberségről.”

Felhívták, és azt mondták neki, hogy a fecskendőben van egy Pfizer, azonnal fel kell használni, vagy megy a szemétbe. Rögtön igent mondott, és a július elsején feltöltött poszt szerint a boosteroltás meg is hozta azt a védettséget, amelyet korábban a Sinopharmtól remélt.

Az mondja, nem ő volt ott akkor az egyetlen, aki kapott még Pfizert, és mind sinopharmos volt, akinek beadták. Ennél többet nem mondott el a körülményekről, mert nem akarja bajba sodorni azt, aki beoltotta, hiszen Magyarországon hivatalosan harmadik oltásra még nincs lehetőség.

Azután ugyanez megismétlődött a kínai vakcinára szintén nem reagáló feleségével. Ő Modernát kapott. Pálmai Ferenc azt mondja, a felesége teszteredménye még az övénél is jobb a harmadik oltás után.

„Az állam megtévesztette az embereket”

Pálmai Ferenc azt mondja, a közelében lakik egy idős házaspár, 75 és 72 évesek. Ők is kínai vakcinát kaptak, ahogyan a gyermekük anyósa, apósa is, a tesztek náluk is kimutatták, hogy nincs immunitás.

„Százezrek lehetnek, akik nem is tudnak róla, hogy nincs védettségük. Az ajkai kórház covidos osztályának főorvosa azt mondta nekem, hogy nyolcvan százalékban sinopharmos betegeik vannak.”

A nyugdíjas tanár úgy érzi, az állam megtévesztette az embereket a kínai oltással, most pedig nem engedélyezik a harmadikat, mert azzal beismernék a hibájukat.

Orbán Viktor a gyártók ajánlására hivatkozik

Ahogyan arról a Szabad Európa is beszámolt, a miniszterelnököt is kínai vakcinával oltották. Mielőtt beadták neki, többször is érvelt a Sinopharm mellett. Január végén például azt mondta,

„én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet”.

Szintén januárban beszélt arról is, hogy ha jön elég kínai oltás, azokkal „két hétvége alatt” beolthatják az összes hatvan év feletti krónikus beteget. Azaz a legkockázatosabb csoportba tartozó 1,8 millió magyart.

Miközben a kínai oltóanyagot Magyarországon zömében idős embereknek adták be, kiderült, hogy a vakcina kínai tesztelésében részt vevő 45 ezer ember közül mindössze 103 volt hatvanévesnél idősebb.

Külföldön több országban, például Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben is elkezdtek harmadik oltást beadni azoknak a kínai vakcinával oltottaknak, akiknek nincs vagy gyenge az immunválaszuk. Orbán Viktor viszont július 2-án a Kossuth rádióban a gyógyszergyártókra hárította a felelősséget. Azt mondta:

„Egy dolgot nézek én: a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget azért, hogy ha beadunk harmadik oltást, akkor milyen következmények várhatók. Ma ez egy nem lezárt vita. Bizonytalan a helyzet, ezért óvatosnak kell lennünk.”

Gyakorlatilag ugyanezt válaszolta az operatív törzs az RTL-nek, mint írták: „A vakcinagyártók alkalmazási előirata szerint alkalmazzuk a vakcinákat, ha a járvány úgy alakul, Magyarország készen áll a harmadik oltásra.”

Ingyenes tesztet ajánlott a Semmelweis Egyetem és a főváros

Karácsony Gergely főpolgármester levélben kérte a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra az eddigi Sinopharm-ellenanyagtesztek eredményét, biztosítsanak ingyenes teszteket a sinopharmosoknak és a nem védetteknek legális harmadik oltást.

A főváros emellett ingyenes antitestvizsgálatot is biztosít, összesen 18 ezret a kerületeknek. Az első körben meghirdetett ezer hely alig egy óra alatt betelt. Jövő hét elején lehet még majd jelentkezni ezekre, de az V., XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei eddig visszautasították ezt a lehetőséget.

Közben Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora június közepén felajánlotta, hogy ha valakinek a két oltást követően nincsenek antitestjei, akkor ingyen megvizsgálják a Semmelweis Egyetemen egy speciális teszttel az intézmény kapacitásának mértékéig. Merkely Béla korábban azt mondta, az ellenanyagszint pontosan nem mérhető. Azóta a sinopharmos csoportba több olyan védettségi teszt eredménye is felkerült, amelyet a Semmelweis Egyetemen végeztek és szintén negatív eredményt hozott.

Duda Ernő szegedi virológusprofesszor viszont a Szabad Európának nyilatkozva jogosnak nevezte a kínai vakcinával oltottak, de a tesztek szerint nem védettek felvetését, hogy itthon monitorozni kell a Sinopharmmal oltott hatvanévesnél idősebbeket, és ha nincs vagy alacsony a védettségük, kapniuk kell egy harmadik oltást.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG