Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb csúcson Magyarországon a járvány halálos áldozatainak száma


Koronavírusos beteg a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában 2020. október 15-én
Koronavírusos beteg a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában 2020. október 15-én

Az elmúlt 24 órában 6635 új koronavírusos esetet regisztráltak és elhunyt 182 beteg Magyarországon. Jelenleg 159 487 aktív fertőzöttet tartanak számon hazánkban és 7693 embert ápolnak kórházban.

6635 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, ezzel 231 844 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 182 beteg, így az elhunytak száma 5324 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 67 033 fő, az aktív fertőzöttek száma 159 487.

7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen.

A világon 64,5 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig közel 1,5 millió. Április óta a legmagasabbra emelkedett az Egyesült Államokban a koronavírus okozta halálesetek napi száma, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem szerdai közlése szerint az elmúlt 24 órában több mint 2700-an haltak bele a Covid-19-be.

Németországban maradnak a korlátozások

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Németországban január 10-ig. Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt január 10-ig "alapvetően minden úgy marad, ahogyan most van".

Így továbbra is csaknem teljesen szünetel az idegenforgalom, a vendéglátás, a kulturális élet intézményrendszere és a szabadidő eltöltésére szakosodott egyéb szolgáltatások sora. Az oktatás, a kereskedelem és az ipar viszont továbbra is működik.

Ünnepi korlátozások Spanyolországban

Spanyolországban is korlátozottan lehet majd ünnepelni karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb két külön háztartásból nem több, mint tíz ember ünnepelhet együtt – ismertette a spanyol egészségügyi miniszter a szerdán elfogadott szabályozást.

Salvador Illa madridi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy december 23-a és január 6-a között nem lehet szabadon közlekedni az ország tartományai között, csak kivételes okokkal, mint amilyen például a munkavégzés, az orvosi ellátás, vagy ebben az esetben a közeli hozzátartozó meglátogatása.

A karácsonyi vásárok is elmaradnak Ausztriában

A szállodák és az éttermek mellett a karácsonyi vásárok is zárva maradnak idén Ausztriában a koronavírus-járvány miatt – erről döntött az osztrák kormány szerdán. Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter elmondta, hogy a szállodák és a vendéglátóipari egységek zárva maradnak egészen január 7-éig, ezen túlmenően a karácsonyi vásárok sem nyithatják meg kapuikat. A döntést azzal indokolta, hogy a fertőzésveszély éppen az ilyen helyeken a legvalószínűbb.

Törökországban 30 ezer fölött a napi esetszám

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 31 923 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, így a mutató az előző napi adathoz képest 1813-mal nőtt – közölte a török egészségügyi minisztérium.

A napi esetszám az elmúlt napokban 30 ezer közelében alakult, hogy Ankara mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán újból ismertette az adatot. A fertőzöttek napi száma az eltelt egy hétben 28 351 és 31 219 között ingadozott, míg a mostani érték ettől a sávtól valamelyest felfelé látszik elmozdulni.

A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig igazolt összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert.

Belgiumban már januárban kezdenék az oltást

Belgium készen áll arra, ha biztonságos vakcina áll rendelkezésre, hogy akár már január ötödikén megkezdje a lakosság beoltását – közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint De Croo megerősítette: noha az oltási stratégia utolsó részleteit a tartományi kormányoknak még jóvá kell hagyniuk, a szövetségi kormány terve elkészült, amely egyértelműen meghatározza a beoltás menetét, ennek keretében azt, hogy kik részesülhetnek benne először.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG