Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid – Még mindig kétezer felett a napi új fertőzöttek száma Magyarországon


Védőruhát viselő munkás Sanghajban, Kínában 2022. március 30-án. A Kína pénzügyi központjának számító várost ezekben a napokban két szakaszban lezárják, lakóit pedig tesztelik, miután a covidos esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett.
Védőruhát viselő munkás Sanghajban, Kínában 2022. március 30-án. A Kína pénzügyi központjának számító várost ezekben a napokban két szakaszban lezárják, lakóit pedig tesztelik, miután a covidos esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett.

Magyarországon csütörtök óta 2327 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 40 beteg. Olaszországban véget ért a veszélyhelyzet, április elsejétől már nem kötelező az oltottsági igazolás a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban és a szállodákban sem.

Magyarországon március utolsó napján 2327 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.854.198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 40 beteg, velük az elhunytak száma 45.510 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 99.318. Kórházban 1858 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

Olaszországban véget ért az egészségügyi veszélyhelyzet

A 2020 januárjában bevezetett intézkedés megszüntetése azt jelenti, hogy április elsejétől már nem kötelező az oltottsági igazolás a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban és a szállodákban sem. Oltási igazolás nélkül lehet látogatni a múzeumokat, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részeit is.

Az egészségügyi veszélyhelyzet feloldásával megszűnik a karanténkötelezettség azok számára, akik fertőzöttel érintkeztek, de nem betegedtek meg és tünetmentesek. A betegeknek, ha beoltottak, hét napig kell házi karanténban lenniük, oltás nélkül tíz napig. Az országot nem osztják fel többé színekkel megjelölt járványövezetekre.

Április végéig továbbra is kötelező az úgynevezett erősített oltási igazolás (Super Green Pass) felmutatása a zárt edzőtermekben, uszodákban, konferenciákon, csoportos ünnepeken és rendezvényeken, tömeges kulturális eseményeken, diszkókban, mozikban, színházakban, és az egészségügyi intézetekben.

A vendéglátóhelyek zárt tereiben, szabadtéri előadásokon, nyitott stadionokban, repülőgépeken, vonatokon, hajókon, turistabuszokon elegendő az úgynevezett "egyszerű" oltási igazolás (Green Pass), amely legalább egy oltás felvételét bizonyítja, a betegségből történt gyógyulást, vagy negatív teszteredményt.

Zárt térben, valamint szabadtéri csoportos és tömegeseményeken továbbra is kötelező az FFP2-es típusú maszk viselése, amelyet minden tömegközlekedési eszközön, az üzletekben, mozikban, színházakban, sportcsarnokokban, nyitott stadionban is viselni kell.

Az MTI tudósítása szerint májustól várhatóan minden korlátozást eltörölnek. Június közepéig érvényes marad az 50 év felettiek számára előírt oltási kötelezettség, amely azonban mostantól teszteléssel is kiváltható Olaszországban.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG