Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pár százan vannak már csak kórházban koronavírus-fertőzéssel


Ápoló öltözködik a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én
Ápoló öltözködik a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én

Megfeleződött a kórházban lévő fertőzöttek száma, nem sokkal több mint háromszáz ilyen érintett van jelenleg. A múlt héten elhunyt emellett újabb 42 beteg a járvány közvetlen áldozataként.

A járvány újabb 42 halálos áldozatát jelentette az állami egészségügy az elmúlt hétről. A közvetlen áldozatok száma velük együtt 48.287 halottra emelkedett.

Az előző heti 770 főről 336-ra csökkent viszont a kórházban kezelt fertőzöttek száma, közülük pedig már csak hét beteget próbálnak invazív lélegeztetőgéppel életben tartani.

Az oltási program megrekedt a lakosság nagyjából kétharmadánál. Az előző hét nap alatt összesen 206 oltatlan beoltását sikerült megszervezni. Ez kevesebb mint napi harminc embert jelent az ország összes kórházánál és háziorvosánál.

Az állam hivatalosan továbbra is az oltatlanokat szeretné elérni leginkább. Egy oltást 6,4 millió magyar kapott, kettőt 6,2 millió, hármat 3,9 millió, négyet pedig kevesebb mint négyszázezer.

Az EU-ban egyébként 17 millión küzdhetnek a Covid-fertőzés elhúzódó hatásaival. A legtöbb koronavírusos ember teljesen felépül, de a WHO őszi európai jelentése szerint körülbelül tíz-húsz százalékuknál alakulnak ki olyan közép- és hosszú távú tünetek, mint a fáradtság, a légszomj és a kognitív diszfunkció.

A nőknél és az idősebbeknél gyakoribbak az ilyen problémák, illetve azoknál, akiknél eleve sokkal súlyosabb tünetekkel járt a fertőzés.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG