Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

WHO: Az EU-ban 17 millióan szenvedhetnek elhúzódó Covid-fertőzéstől


Emberek várnak koronavírus elleni vakcinára 2021. augusztus 9-én egy éjszakai oltási kampányban a Treptow Arénában berendezett oltóközpontban Berlinben, miközben a háttérben egy dj játszik nekik
Emberek várnak koronavírus elleni vakcinára 2021. augusztus 9-én egy éjszakai oltási kampányban a Treptow Arénában berendezett oltóközpontban Berlinben, miközben a háttérben egy dj játszik nekik

Egy új kutatás szerint az Európai Unióban legalább 17 millió ember tapasztalhatta meg az elhúzódó Covid–19 tüneteit a koronavírus-járvány első két évében. A nőket nagyobb valószínűséggel érinti, mint a férfiakat – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet.

A WHO/Európa számára végzett kutatás nem ad egyértelmű választ arra, hogy a tünetek, amelyek a koronavírus-fertőzést követően legalább egy hónapig megmaradnak, kiújulnak vagy jelentkeznek, a beoltott vagy a beoltatlan embereknél gyakoribbak-e. A jelentés szerint legalább 17 millió ember tapasztalta meg 2020-ban és 2021-ben az elhúzódó Covid-fertőzést – a tünetek náluk legalább három hónapig fennmaradtak.

„Európát és Közép-Ázsiát felölelő térségünkben emberek milliói szenvednek sok hónappal a kezdeti Covid–19-fertőzés után olyan tünetektől, amelyek legyengítik őket” – mondta Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója egy tel-avivi konferencián.

A nők veszélyeztetettebbek

A modell azt is sugallja, hogy a nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek elhúzódó Covid-fertőzésben, mint a férfiak, és a kockázat drámaian megnő a kórházi kezelést igénylő, súlyos fertőzések esetében. A jelentés szerint minden harmadik nőnél és minden ötödik férfinál valószínű a hosszú távú Covid–19 kialakulása.

„Az egészségügyi rendszereknek és a kormányzati szerveknek fontos tudniuk, hogy hány embert érint ez, és mennyi ideig kell a rehabilitációs és támogató szolgáltatásokat fejleszteniük” – mondta Christopher Murray, a WHO számára a kutatást végző Health Metrics and Evaluation Intézet igazgatója.

A kutatás, amely becsléseken alapul, és nem az érintettek tényleges számán, több más, a koronavírus-fertőzést követő hosszú távú tünetek együttállásáról szóló friss tanulmányt követ.

A Nature Medicine folyóiratban májusban közzétett, veteránokkal végzett amerikai tanulmány új bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az elhúzódó Covid–19 még a beoltott emberek megfertőződése után is előfordulhat, és hogy az idősebb felnőttek nagyobb kockázattal szembesülnek a hosszú távú hatások tekintetében. A tanulmány kimutatta, hogy az oltás után megfertőződöttek körülbelül harmada mutatta az elhúzódó Covid jeleit.

Az időseknek sincs jó hírünk

Egy másik jelentés, amelyet a Centers for Disease Control and Prevention készíttetett, megállapította, hogy a kezdeti koronavírus-fertőzés után legfeljebb egy évvel négyből egy, 65 éves vagy annál idősebb felnőttnek volt legalább egy olyan egészségügyi problémája, amely összefügghetett az elhúzódó Covid–19-cel. A fiatalabb felnőtteknél ez az arány ötből egy volt.

A legtöbb koronavírusos ember teljesen felépül, de a WHO keddi európai jelentése szerint körülbelül tíz-húsz százalékuknál alakulnak ki olyan közép- és hosszú távú tünetek, mint a fáradtság, a légszomj és a kognitív diszfunkció.

Készült az AP jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG