Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfüggesztette a WHO a Szputnyik jóváhagyási folyamatát


Szerbia belügyminisztere, Alekszandar Vulin a Szputnyikot választotta Belgrádban 2021. szeptember 10-én
Szerbia belügyminisztere, Alekszandar Vulin a Szputnyikot választotta Belgrádban 2021. szeptember 10-én

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik tisztviselője arról számolt be, hogy felfüggesztették az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina jóváhagyási folyamatát, miután számos gyártási szabálytalanságra derült fény az Oroszországban végzett ellenőrzés során.

Jarbas Barbosa, a WHO amerikai regionális irodájának, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezetnek az igazgatóhelyettese szeptember 15-én azt javasolta, hogy végezzenek újabb ellenőrzéseket az egyik gyártóüzemben, mielőtt jóváhagyják a vakcina vészhelyzeti használatát.

A gyártónak „alaposan át kell gondolnia, hogy megtegye a szükséges változtatásokat, és készen kell állnia az újabb ellenőrzésekre. A WHO arra vár, hogy a gyártó jelezze: a gyártás megfelel a szükséges követelményeknek” – mondta Barbosa.

Szabálytalanságok a gyártásban

A WHO júniusban közzétett jelentésében arról számolt be, hogy több szabálytalanságot is talált az orosz Pharmstandard gyógyszergyár Ufa városában működő gyárában. Ezek egyike a „megfelelő intézkedések bevezetését érinti a keresztszennyeződés kockázatának csökkentése érdekében”.

Az üzem később közölte, hogy megoldotta ezeket a problémákat.

Oroszország februárban nyújtotta be a jóváhagyási kérelmet a WHO-hoz és az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), miután a The Lancet orvosi folyóiratban közzétett lektorált eredmények azt mutatták, hogy a Szputnyik V biztonságos és 91,6 százalékban hatékony a Covid–19 ellen.

A jóváhagyás hiánya ellenére a Szputnyik V-t a világ számos országában használják.

Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
Készült a Moscow Times beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG