Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntött az elbocsátott oktató, megindítja a pert a Corvinus ellen


A Budapesti Corvinus Egyetem épülete 2023. május 24-én
A Budapesti Corvinus Egyetem épülete 2023. május 24-én

Ádám Zoltán várhatóan jövő héten a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít az egyetem ellen. Az elbocsátott docens felszólalt azon a csütörtök esti tüntetésen, amelynek résztvevői az ő eltávolítása ellen tiltakoztak az egyetem Fővám téri épülete előtt.

A tiltakozók – a Népszava beszámolója szerint mintegy 100-150-en – azt szeretnék elérni, hogy

  • az egyetemen alakuljon megbízható etikai bizottság,
  • hozzák nyilvánosságra az Ádám Zoltán kirúgását elvben megalapozó vizsgálati jegyzőkönyveket,
  • vizsgálják felül a docens ügyét, és vegyék vissza a Corvinusra.

A követelések megvalósulása érdekében petíciót is indítottak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete is tiltakozott az oktató elbocsátása ellen, amelynek indokai az érdekképviselet szerint megalapozatlanok, és bíznak abban, hogy a bíróság megállapítja majd Ádám Zoltán kirúgásának jogellenességét.

Ádám Zoltánt október elején bocsátották el azonnali hatállyal állásából, a történtekről a Szabad Európa is beszámolt. Az ügy előzménye, hogy az egyetem egyik hallgatója nem teljesítette a vizsgára bocsátás feltételeként előírt mennyiségű feladatot, és már nem volt elég idő arra, hogy pótolja, ezért Ádám Zoltán egyik kollégája közölte vele, hogy nem tehet vizsgát. A hallgató anyja, majd az egyetem egyes vezetői is elkezdtek lobbizni a diákért, a szülők a dékánnak és a rektornak is írtak e-mailt, az anya bement az egyetemre, hogy gyermeke mégis vizsgázhasson.

Ehhez kapcsolódóan: A Mol-vezér Hernádi Zsolt megszólalt a Corvinus-botrány ügyében

Az egyetemvezetés szerette volna elérni, hogy a hallgató átmehessen a vizsgán, ennek érdekében nyomást gyakoroltak a tárgy oktatóira. Az egyik egyetemi vezető személyesen próbálta meggyőzni erről Ádám Zoltánt. Miután az oktatók nem fogadták el, a dékán az egyetem oktatási rektorhelyettesével és az érintett intézet vezetőjével együtt úgy döntött, ő maga vizsgáztatja le. Ez meg is történt a többi hallgatóval egy időben, de tőlük fizikailag elkülönítve, eltérő feladatsor alapján, ami ellentmond a megkülönböztetésmentes vizsgáztatás követelményének.

Ádám Zoltán etikai vizsgálatot kezdeményezett három egyetemi vezető – az ügyben érintett két dékán és a rektor – ellen. Ugyanakkor belső szabálytalansági vizsgálatokat is lefolytattak, és végül a szabálytalanságra figyelmeztető docenst bocsátották el.

Az egyetem vezetősége ugyanakkor megalapozottnak tartja az oktató elbocsátását, szerintük Ádám Zoltán nem teljesítette munkavállalói kötelezettségeit, mert a vizsgálat során nem küldött el e-maileket, amelyeket kértek tőle, és sértő hangnemben beszélt a feletteseivel.

Ádám Zoltán ugyanakkor október végén arról beszélt a Szabad Európának, hogy véleménye szerint az egyetem vezetése igyekezett tőle megszabadulni, mert úgy érezték, megkérdőjelezi a legitimitásukat. Tagja volt az egyetemi szakszervezeti bizottságnak, az alkalmazotti tanácsnak, folyamatosan hallatta a hangját, egy sor kérdésben nyilvánosan vitatkozott az egyetem vezetésével, például bérpolitikai és intézményfejlesztési kérdésekben.

XS
SM
MD
LG