Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csak a gyerekek szobáját nem kutatták át, újabb belarusz újságírót börtönöztek be


Andrej Kuznyecsik, a Szabad Európa külsős munkatársa sétára indult, majd négy civilruhás házkutatást tartott nála és elvitte
Andrej Kuznyecsik, a Szabad Európa külsős munkatársa sétára indult, majd négy civilruhás házkutatást tartott nála és elvitte

Huliganizmus vádjával ítélték 10 nap börtönre azt a belarusz újságírót, aki a Szabad Európa belarusz szolgálatának szabadúszó munkatársaként dolgozik. A döntés része Aljakszandr Lukasenka tekintélyelvű vezető és kormánya, független média elleni kemény fellépésének.

Andrej Kuznyecsik rokonai november 30-án közölték a Szabad Európával, hogy négy nappal korábban értesültek arról, hogy az újságírót 10 napos börtönbüntetésre ítélték. A rokonok szerint Kuznyecsik nem volt hajlandó elfogadni az ítéletet és jelenleg a hírhedt minszki Akreszcina fogdában tartják fogva. Több, itt megfordult rab azt állította, hogy megkínozták őket.

Kuznyecsik november 25-én biciklitúrára indult, majd felesége, Aleszja Rak szerint négy civil ruhás férfi kíséretében tért haza.

A férfiak, akik nem igazolták magukat, ezután átkutatták a lakásukat, csak a két kisgyermekük szobáját hagyták ki – mondta a feleség.

A négyfős csoport ezek után elvitte a férfit, de úgy, hogy nem adott magyarázatot az őrizetbe vételről.

Belaruszban azóta feszült a helyzet, hogy az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenkát győztesnek nyilvánították a 2020 augusztusában tartott elnökválasztáson, amelyet ellenfelei és a Nyugat szerint csalással és manipulációval nyert meg.

Számos nyugati kormány azóta sem hajlandó elismerni Lukasenkát Belarusz legitim vezetőjeként, így ő a korábbinál is nagyobb függőségbe került Oroszországtól. Elemzők szerint Moszkva arra használja fel Lukasenka meggyengült helyzetét, hogy megerősítse befolyását a szomszédos ország felett, amellyel uniós szerződés köti össze.

"Csak azért rabolta el a rezsim, mert újságíró"

Az ellenzéki tiltakozásokkal szembeni gyakran brutális fellépés során a belarusz hatóságok több tízezer embert vettek őrizetbe. Emberi jogi aktivisták szerint jelenleg több mint 800 ember van börtönben politikai fogolyként, sokakat brutálisan bántalmaztak és néhányan meghaltak a letartóztatás után.

Közben célkeresztbe került a független belarusz média és az ellenzéki közösségi médiacsatornák is.

"Aljakszandr Lukasenka rezsimje továbbra is arra törekszik, hogy eltiporjon minden független médiumot Belaruszban" - mondta Jamie Fly, a Szabad Európa elnöke Kuznyecsik letartóztatásának napján.

"Andrejt a rezsim ügynökei rabolták csak azért, mert újságíró. A rezsim az egyik közösségi média fiókunkat is célba vette, így próbálva elvágni a belarusz nép információs csatornáit. Andrejt azonnal szabadon kell engedni és engedni kell, hogy visszatérhessen feleségéhez és kisgyermekeihez. Nem követett el semmilyen bűncselekményt" – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG