Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem 650 új fertőzött és kilenc halott a hétvége Covid-mérlege


A Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő két régi épülete a főváros XII. kerületében, a Diós árok utcában, 2021. március 16-án. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az elmúlt három napban 648 új fertőzöttet találtak és kilenc ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal Magyarországon. Lapértesülés szerint napok óta nem fogad új betegeket a Szent János Kórház sebészeti osztálya, mert több dolgozó és beteg koronavírusos. A G20-ak egészségügyi miniszterei a vakcinák igazságosabb elosztásáról tárgyalnak Rómában. Megállapodást terveznek, amely alapján mindenkit beoltanának a világon a koronavírus ellen.

A kormányzati járványportál hétvégi összesítette adatai szerint a 648 új fertőzöttel a járvány kezdete óta összesen 813.688 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 9 beteg, velük az elhunytak száma 30.070 főre nőtt.

Az aktív fertőzöttek száma 5.382 főre emelkedett, kórházban 194 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5.817.481, közülük 5.519.838 fő már a második oltását is megkapta, 404 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Napok óta felvételi zárlat van a Szent János Kórházban

Több dolgozó és beteg koronavírusos lett a Szent János kórház sebészeti osztályán, ezért a kórház főigazgatója felvételi zárlatot rendelt el az osztályon múlt péntek délután.

A Népszava úgy tudja, hogy egyelőre nem fogadnak új beteget, de azokat, akiket már kezelnek az osztályon, továbbra is ellátják. A lap értesülése szerint már a múlt hét elején kiderült, hogy egy orvos Covid-fertőzött, karanténba küldték, és a mostani zárlatot kiváltó fertőzések észlelésekor már napok óta nem vett részt az osztály munkájában.

Pénteken további egy dolgozó és egy beteg lázasodott be, ezért letesztelték az összes munkatársat és bennfekvőt. A tesztelés nyomán találtak még három fertőzöttet.

A hétvégén az osztályt takarították, ha az újabb teszteléseken nem találnak fertőzöttet, feloldják a zárlatot. A lap információi szerint egy hete a Szent Margit kórházból is több tucat fertőzöttet szállítottak Covid-osztályokra.

G20-ak a vakcinák elosztásáról

Dolgozni fog a koronavírus elleni védőoltások egyenlőbb elosztásán a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság (G20). Ebben állapodtak meg a G20-ak egészségügyi miniszterei szeptember 5-én vasárnap kezdődött kétnaposra terezett római értekezletükön.

Roberto Speranza, a vendéglátó Olaszország szakminisztere azt mondta, létrejöttek a feltételek ahhoz, hogy aláírják a "római megállapodást", amelynek alapján mindenkit beoltanának a világon a koronavírus ellen. A paktum egyik legfontosabb kötelezettségvállalása, hogy igazságosabban osszák szét az oltóanyagokat a gazdag országokon kívül, azon a közös nézeten alapul, hogy az oltás mindenki joga, nem pedig kevesek kiváltsága.

Az MTI tudósítása szerint Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter azonnal bejelentette, hogy Németország százmillió adag védőoltással támogatja a nemzetközi közösséget az új típusú koronavírus elleni küzdelemben. A százmillió adag vakcinát még az idén eljuttatják a segítségre szoruló országokba.

Az egészségügyi tárcavezetők tanácskozása az egyik legutolsó miniszteri szintű tanácskozás a G20-csoport október végére tervezett római csúcstalálkozója előtt.

XS
SM
MD
LG