Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fordulatot jeleznek az izraeli járványadatok, de a szakértők aggódnak az ünnepek miatt


Maszkot viselő utasok szállnak fel egy vonatra a jeruzsálemi Mahane Yehuda piaci állomáson, egy nappal a Rosh-Hashana (zsidó újév) 2020. szeptember 17-én
Maszkot viselő utasok szállnak fel egy vonatra a jeruzsálemi Mahane Yehuda piaci állomáson, egy nappal a Rosh-Hashana (zsidó újév) 2020. szeptember 17-én

Csökkenés tapasztalható az újonnan regisztrált súlyos betegek számában. A szakemberek úgy vélik, az oltottak száma elég magas lehet a negyedik járványhullám megfékezéséhez. Az őszi ünnepek, a zsidó újév és az iskolakezdés miatt ugyanakkor óvatosságra, az óvintézkedések betartására figyelmeztetnek.

Augusztusban 750 körül volt a súlyos Covid-betegek száma az országban, a múlt héten 670-re csökkent a számuk. Csökkenni kezdett az új fertőzöttek száma is, bár ez a tendencia megtorpant, mert a tanévkezdet előtt sok diákot teszteltek.

A Hareetz angol nyelvű oldalán írt arról, hogy a 18 éven aluliak körében megnőtt a megerősített esetek száma. A naponta végzett 130-140 ezer koronavírus tesztből 55 000-60 000 közötti az iskoláskorúaké. Náluk a pozitív tesztek aránya az elmúlt két napban 12 százalék volt, ami meredek emelkedés a két héttel ezelőtti 4,9 százalékhoz képest.

Aggódnak az ünnepek miatt

Izraelben is a delta variáns okozza a megbetegedéseket, de a korábbi járványhullámoktól eltérően most az ország gazdasága és a kereskedelem, valamint az oktatási rendszer is gyakorlatilag teljes nyitottsága mellett működik.

Attól félnek ugyanakkor, hogy a következő hetekben a csökkenő tendenciát megállíthatja, sőt átmenetileg meg is fordíthatja az iskolakezdés és az őszi zsidó ünnepeken szokásos tömeges családi összejövetelek.

A hatóságok az őszi ünnepek, a hétfőn kezdődő zsidó újév előtt arra kérték az izraelieket, hogy nyitott, szellőztetett helyeken rendezzék meg az ünnepi vacsorákat, és zárt helyen legfeljebb 50-en, nyitott terekben pedig maximum százan ünnepeljenek együtt.

Az átoltottságban bíznak

Izraelben december vége óta 6 011 624 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 64,65 százaléka, mégsem volt elegendő ahhoz, hogy a vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát.

A javulást a harmadik, megerősítő oltásokkal érték el, ezzel a lehetőséggel ott már 2,6 millióan éltek, és a negyedik hullámban – vagyis július óta –, újabb félmillióan először oltatták be magukat. A különösen veszélyeztetett, hatvan év fölöttieket már mintegy 70 százalékban újraoltották. A szakemberek számításai szerint ez elég lehet az újabb járványhullám megfékezéséhez – írja az MTI a Jediót Ahronót hírportál alapján.

XS
SM
MD
LG