Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem félezer embert vitt el a járvány a hétvégén


Oxigénpalackok a fehérgyarmati kórházban 2021. április 2-án
Oxigénpalackok a fehérgyarmati kórházban 2021. április 2-án

Az elmúlt három napban összesen 22.699 új fertőzöttet igazoltak, és 489 ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. Két napjuk maradt a házi gyermekorvosoknak, hogy összegyűjtsék, hány 5-11 éves gyermeket terveznek beoltatni a szülők a rendelőjükben.

Három nap összesített járványadatait közölte a kormányzati járványportál. Magyarországon péntek óta 22.699 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.157.568 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt három napban elhunyt 489 beteg, így az elhunytak száma 35.611 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 189.753 főre emelkedett. Kórházban 7440 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 586-an vannak lélegeztetőgépen.

Meghosszabbították az oltási akcióhetet, december 12-én vasárnap este 7 óráig lehet az oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül oltásra jelentkezni, legyen az első, második vagy harmadik dózis. A kormány adatai szerint az oltási akcióban eddig összesen 1 millió 139 ezren kérték az oltást, közülük 931 ezren már a megerősítő harmadik oltást adatták be maguknak, míg 135 ezren az első adag vakcinára jelentkeztek.

Készülnek a gyerekek oltására

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője még a múlt héten beszélt arról, hogy az oltási munkacsoport megkezdte az 5-11 éves gyerekek oltásának előkészítését.

A szükséges vakcinák, Pfizer oltóanyagok, várhatóan december 13-án érkeznek. A gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik, a terveket ezen a héten véglegesítik. A házi gyermekorvosoknak keddig kell jelenteniük, hogy hány 5-11 éves gyermeket terveznek beoltatni a szülők a rendelőjükben.

Romániában is megjelent az omikron

Közben újabb szomszédos országban, Romániában mutatták ki az új vírusvariánst. Az Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változatot Dél-Afrikából visszatért két beteg, egy 48 éves brassói nő és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfi szervezetben mutatták ki.

Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták a Dél-Afrikába rekedt állampolgáraikat. Karanténban vannak, tünetmentesek. Korábban Ausztriában is kimutatták már az új vírusvariánst.

XS
SM
MD
LG