Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egész életében érezheti a gyermek a koronavírus szövődményeit


Oltásra várakozók az I. számú gyermekgyógyászati klinika VIII. kerületi Tömő utcai épületénél 2021. november 24-én
Oltásra várakozók az I. számú gyermekgyógyászati klinika VIII. kerületi Tömő utcai épületénél 2021. november 24-én

December 13-án kezdődik Magyarországon az 5-11 évesek oltása a Pfizer vakcinájával. A budapesti Honvédkórház főigazgatója az oltásra buzdította a szülőket, és arra is figyelmeztetett, hogy karácsony előtt tetőzhet itthon a járvány.

Wikonkál Norbert Miklós a közmédiában beszélt arról, hogy a karácsonyig hátralévő 19 nap elég arra, hogy a most megkapott harmadik oltás teljesen kifejtse a hatását. Szerinte a nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat, mert akkor nem kell félnünk a családtagokkal együtt lenni.

A szakember kulcsfontosságúnak nevezte, hogy december 13-án kezdődik az 5-11 évesek oltása. Mint mondta, szülőként számára egyértelmű, hogy beoltatja a gyermekeit.

Rengeteg szövődményt csinál

A főigazgató roppant alattomosnak nevezte a koronavírust, amelynek sok olyan szövődménye van a gyerekek esetében, amelyek egy életre elkísérik a betegeket, nem tudnak ezekből tökéletesen meggyógyulni. Példaként

olyan kardiológiai problémákat említett, mint amilyen a szívritmuszavar.

A szakember szerint azért is nagyon fontos a gyermekek oltása, mert a gyermekközösségek fertőzési gócnak tekinthetők, a közösségekből a gyerekek "hazaviszik" a fertőzést.

Hozzátette, azoknak a gyermekeknek az esetében, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, legalább három hónapot kell várni az oltással.

Karácsony előtt tetőzik a járvány

A Honvédkórház főigazgatója arról is beszélt, hogy nem emelkedik a lélegeztetettek száma, és "jelenleg, ha nincs romlás, az már javulásnak tekinthető". A betegek száma azonban nem csökken, egy "alapbetegszámot" visznek tovább.

Minden előrejelzés szerint karácsony előtt fog tetőzni a járvány, és minden nappal közelebb vannak ahhoz, hogy elkerüljék az egészségügyi ellátás maximális terhelését.

A Honvédkórház főigazgatója arról is beszélt, hogy a fertőzés utáni első héten, amikor a gyógyszerek hatnak, a pácienseknek alig van tünetük, ám amikor a vírus "rákapcsol" és roncsolja a szerveket, a vírusellenes szerek nem hatnak. Ezért azt javasolta, hogy a betegek a fertőzöttségről szóló diagnózis pillanatában kezdjék el a gyógyszer szedését.

Az MTI alapján.

XS
SM
MD
LG