Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem négyezer iraki bevándorlót már hazaszállítottak Belaruszból


Iraki bevándorlók felszállása az első evakuációs járatra a minszki repülőtéren 2021. november 18-án
Iraki bevándorlók felszállása az első evakuációs járatra a minszki repülőtéren 2021. november 18-án

Az elmúlt hónapokban már csaknem négyezer embert hazaszállítottak Irakba Belaruszból, ahova azért utaztak, hogy megpróbáljanak átjutni a környező európai uniós országok valamelyikébe – közölte a bagdadi kormány külügyminisztere.

Fuád Mohamed Huszein arról számolt be vasárnap litván kollégájával közös sajtótájékoztatóján, hogy 2021. november 18. óta tíz különgépet indítottak a két ország között az iraki állampolgárok repatriálása céljából.

„Körülbelül négyezer, Belarusz Lengyelországgal, Litvániával vagy Lettországgal közös határán rekedt embert szállítottunk haza” – tájékoztatott.

Az iraki külügyi tárca szóvivője később azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy Belaruszban 3817, Litvániában pedig 112 bevándorlót tettek repülőgépre.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy többen még mindig a volt szovjet tagköztársaságban vannak, de a rossz időjárási körülmények és a nehéz helyzet miatt nem tudják pontosan meghatározni a számukat.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kiemelte, hogy országa az együttműködés további erősítését tervezi Irakkal.

Az Európai Unió szerint Belarusz egyfajta hibrid hadviselésként szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, majd azután a szomszédos államok határához szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul a nemzetközi szankciókra.

2022-ben is folytatódik a lengyel–belarusz migránsválság?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:34 0:00
Készült az AFP és az ELTA tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG