Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem negyvenezer új fertőzött egyetlen hétvége alatt Magyarországon


Tesztelésre várók a ljubljanai Kongresszusi téren, a mobil Covid-tesztelő egység előtt 2020. december 22-én.
Tesztelésre várók a ljubljanai Kongresszusi téren, a mobil Covid-tesztelő egység előtt 2020. december 22-én.

Magyarországon péntek óta 122 ember halt bele a koronavírus okozta betegségekbe és 39.928 új fertőzöttet regisztráltak. Horvátországban és Szlovéniában is az omikron irányít.

A hétvégén regisztrált 39.928 új fertőzöttel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.441.385 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma 40.944.

A kormányzati járványportál szerint az aktív fertőzöttek száma 191.312. Kórházban 2921 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere két hete az InfoRádióban beszélt arról, hogy az ötödik hullám csúcsán az új fertőzöttek száma naponta meghaladhatja a 13 ezret, a napi kórházi betegszám 8-9 ezer, a halálozás pedig elérheti a napi kétszázat.

Horvátországban és Szlovéniában is az omikron irányít

A négymilliós Horvátországban egyre több iskolában állnak át online oktatásra az omikron gyors terjedése miatt. A Jutarnji List című horvát napilap beszámolója szerint az elmúlt egy hétben az ország általános és középiskolákban 67,5 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, míg a karanténban lévőké 118 százalékkal. Emiatt országszerte 184 iskola állt át online oktatásra az 1313-ból.

Az oktatási minisztérium szerint ugyanakkor nincs szükség arra, hogy országos szinten távoktatásra álljanak át az iskolák, úgy gondolják, semmi ok arra, hogy azok a diákok, akiknek az osztályában nincsenek fertőzöttek, ne járjanak be az iskolába.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 7095 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta betegségben 36-an hunytak el. Kórházban 1860 beteget ápolnak, közülük 201-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában vasárnapra rekordszámú, 13 911 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 18 koronavírusos beteg meghalt. Kórházban 608 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak intenzív osztályon.

A fertőzöttek számának növekedése ellenére a kórházban kezelt betegek száma stabil, de a vírus ilyen magas lakossági jelenléte miatt az intenzív osztályokra nehezedő nyomásra számítanak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG