Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem ötven év után Oroszország ismét célba vette a Holdat


A Luna–25 fellövése a Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. augusztus 11-én
A Luna–25 fellövése a Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. augusztus 11-én

Fellőtték a Hold felé a Luna–25 űrszondát pénteken a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről.

A tervek szerint ez lesz az első leszállás a Hold déli pólusán, a Boguszlavszkij-krátertől északra, abban a régióban, amelyet nem ér el a napfény. Egy indiai misszió 2019-ben kudarcot vallott. A dél-ázsiai ország azonban ismét célba vette az égitestet, és egyelőre nem tudni, hogy ki ér oda előbb.

Korábban az összes állomás az egyenlítői zónában landolt.

A Luna–25 fő feladata a talajösszetétel elemzése, a víz jelenlétére vonatkozó hipotézisek megerősítése vagy cáfolása.

Ehhez kapcsolódóan: Legénység nélküli orosz űrhajó hoz vissza három asztronautát a Földre

A repülés normál program szerint négy-öt napig tart majd. A kisebb autónyi méretű, 1,8 tonna tömegű, 31 kilogramm rakományt szállító állomás három–hét napot tölt majd Hold körüli pályán, felkészülve a puha leszállásra.

A tudományos munka időtartamát egy évre tervezik.

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség elnöke arról számolt be, hogy az automatizált állomás augusztus 21-én száll le a Holdon, két nappal az eredetileg kitűzött dátum előtt.

„Reméljük, hogy rendkívül precíz és finom lesz a landolás. Reméljük, hogy mi leszünk az elsők” – mondta.

Hozzátette, hogy a következő hét évre három további holdmissziót ütemeztek be, ezt követően Oroszország és Kína űrhajósok leszállását is tervezi.

„Kínai kollégáinkkal tovább fogunk lépni a következő fázisra – egy lehetséges, embert is szállító holdmisszióra és egy holdbázis építésére” – közölte.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország 2024 után elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Asif Siddiqi, az amerikai Fordham Egyetem professzora kijelentette: „Oroszország holdaspirációinak sok különböző eleme van. Úgy gondolom, hogy ez leginkább a nemzet erejének demonstrálását célozza a globális porondon.”

Ez az első orosz holdmisszió 1976 óta.

A 2027-ben indítani tervezett Luna–26, majd a későbbiekben a Luna–27 és a Luna–28 összetettebb tudományos feladatokat fog ellátni. Legutóbbi a Hold sarkvidéki anyagából hoz majd vissza mintát.

Az orosz űrhajósok holdra szállását 2030-ra ütemezte be a Roszkoszmosz.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG