Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csalás miatt vádat emeltek Babiš volt cseh miniszterelnök ellen


Kormányváltás után: az újonnan kinevezett Fiala cseh kormányfőt üdvözli a leköszönő miniszterelnök, Babiš 2021. december 17-én
Kormányváltás után: az újonnan kinevezett Fiala cseh kormányfőt üdvözli a leköszönő miniszterelnök, Babiš 2021. december 17-én

Bíróság elé áll Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, miután az ügyészség vádat emelt ellene egy európai uniós támogatásokat érintő csalási ügyben.

A prágai ügyészség hétfőn bejelentett lépésére hetekkel azután került sor, hogy a cseh parlament alsóházának képviselői március 3-án megállapodtak Babiš mentelmi jogának felfüggesztéséről a kétmillió dolláros csalásban való állítólagos részvétele miatt.

Az a határozat tette lehetővé az ügyészeknek a vizsgálat befejezését és a vádemelést Babiš ellen, amelyet a rendőrség nyomozói többször is javasoltak.

Babiš , a populista milliárdos tagadja a jogsértéseket, és többször is azt mondta, hogy az ellene felhozott vádak politikailag motiváltak.

„Soha nem tettem semmit, ami törvénytelen, sem a múltban, sem a politikában – mondta Babiš hétfőn. – A bíróságon bebizonyítom.”

Az ügyészség közölte, hogy az ügyet a prágai városi bíróság veszi át. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

A vádak egy olyan farmot érintenek, amely uniós támogatásban részesült, miután tulajdonjogát Babiš mintegy 250 cégből álló Agrofert konszernjétől Babiš családtagjaira ruházták át. Később az Agrofert ismét birtokba vette a gazdaságot.

A támogatásokat közép- és kisvállalkozásoknak szánták, az Agrofert nem lett volna jogosult rájuk.

A törvényhozók korábban kétszer is felfüggesztették Babiš mentelmi jogát a 2007-ig visszanyúló ügyben. Az ügyészeknek az októberi parlamenti választást követően újra fel kellett erre kérniük a parlamentet.

Babiš ANO (IGEN) politikai mozgalma elvesztette a választást. Egy ötpárti koalíció alakított új kormányt, az ANO pedig ellenzékbe került.

Készült az AP jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG