Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott az Andrej Babiš vezette cseh kormány


Az Andrej Babiš vezette ANO mozgalom második lett az idei választásokon, és ellenzékbe vonult
Az Andrej Babiš vezette ANO mozgalom második lett az idei választásokon, és ellenzékbe vonult

A cseh alkotmánnyal összhangban Milos Zeman államfő az új kormány megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg a lemondott Babiš-kabinetet.

A cseh kormány csütörtök kora reggeli ülésén született döntés a lemondásról, a hivatalos lemondólevelet azonnal elküldték Milos Zeman államfőnek. Andrej Babiš már korábban közölte, hogy kormánya lemondását írásban nyújtja be az október 10-e óta a prágai Központi Katonai Kórházban kezelt államfőnek. A cseh alkotmánnyal összhangban Zeman az új kabinet megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg a lemondott Babiš-kormányt.

Andrej Babiš a 2017-es választások után alakított kormányt, miután az általa vezetett ANO mozgalom megnyerte a voksolást. Az első próbálkozásra Babiš nem talált koalíciós partnert, és az ANO kisebbségi kabinet 2018 januárjában nem kapta meg a képviselőház bizalmát. Néhány hónap múlva lemondott – írja összefoglalójában az MTI.

Az ANO ezt követően a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) alakított kisebbségi kormányt, amely a kommunista párt (KSCM) külső támogatásának köszönhetően 2018 júliusában bizalmat kapott a parlamentben, és a választási ciklus végéig hatalmon maradt. Az idei, október 8–9-én lezajlott képviselőházi választásokat a hárompárti Spolu-koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte 27,8 százalékkal. A Babiš vezette ANO 27,1 százalékkal a második lett és ellenzékbe vonult.

Fiala karácsony előtt hivatalba lépne

A hárompárti Spolu a harmadik helyen végző kétpárti PirSTAN-koalícióval (Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek, 15,6 százalék) tárgyal az új kormánykoalíció létrehozásáról. Kormányfőjelöltjük az 57 éves Petr Fiala, az ODS elnöke, aki kedden megbízatást kapott a kormányalakítási tárgyalásokra az államfőtől.

Az öt párt koalíciós szerződését hétfőn írták alá. Petr Fiala azzal számol, hogy az általa vezetett kormány még karácsony előtt hivatalba lép.

A három tömörülésen kívül még a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) jutott be az alsóházba 9,6 százalékkal.

A cseh parlamenti alsóház új elnökévé szerdán Markéta Pekarová Adamovát, a jobboldali TOP 09 párt 37 éves vezetőjét választották.

XS
SM
MD
LG