Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csalási ügyben hallgatnák ki Donald Trumpot


New Yorkban az ügyészség csalás miatt vizsgálja Donald Trump volt amerikai elnök családi vállalatát. A Trump Organization pénzügyi vezetője, Allen Weisselberg ellen jelenleg tizenöt bűncselekményben elkövetett csalás és adócsalás miatt folyik eljárás.

Letitia James New York-i főügyész jogi lépéseket tett, hogy kötelezze Donald Trump volt elnököt és két gyermekét, ifjabb Donald Trumpot és Ivanka Trumpot, hogy jelenjenek meg eskü alatt tett tanúvallomásra a Trump Organization pénzügyi ügyleteivel kapcsolatos, folyamatban lévő vizsgálat részeként. A New York-i ügyészek azt vizsgálják, hogy Trump és ingatlancége félrevezette-e a bankokat és az adóhivatalokat vagyonának értékét illetően, hogy kedvező hiteleket kapjon vagy adómegtakarítást érjen el.

Trump szerint a demokráciára jelent veszélyt a nyomozás

„A Trump Organization több mint két éve időhúzással és pereskedéssel próbálja meghiúsítani a pénzügyi ügyleteivel kapcsolatos törvényes vizsgálatot – közölte James január 18-án. – Vizsgálatunk során eddig jelentős bizonyítékokat tártunk fel, amelyek arra utalnak, hogy Donald J. Trump és a Trump Organization hamisan és csalárd módon értékelt több vagyontárgyat, és ezeket az értékeket gazdasági haszonszerzés céljából meghamisítva mutatta be a pénzintézeteknek.”

A főügyészség még nem hozott végleges döntést arról, hogy az eddig összegyűjtött bizonyítékok jogi lépésekhez vezetnek-e, de közölte, hogy „a nyomozás folytatásának indokai magától értetődők”.

A hónap elején Trump ügyvédei indítványt nyújtottak be az idézések megakadályozására, azzal érvelve, hogy az indítvány „demokráciánkat fenyegető veszélyt” jelent, és politikai indíttatású. Trump fiát, Ericet, aki a Trump Organization ügyvezető alelnöke, 2020 októberében hallgatta ki az ügyben James irodája.

Párhuzamosan folyik több eljárás

Trump ezzel párhuzamosan azt is próbálja megakadályozni, hogy a demokraták vezette kongresszus vizsgálja a szerepét a 2021 január 6-i washingtoni zavargások ügyében. A kongresszusi vizsgálóbizottság ennek érdekében hozzáférést próbál szerezni a Fehér Ház irataihoz.

Júliusban a Trump Organization és annak hosszú távú pénzügyi vezetője, Allen Weisselberg egy New York-i bíróságon ártatlannak vallotta magát í tizenöt bűncselekményben elkövetett csalás és adócsalás vádjában. A tárgyalás az év közepén kezdődik. Trump azért is harcol, hogy megakadályozza, hogy többéves adóbevallásait kiadják az ügyészségnek.

Készült az AP és a Reuters tudósításinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG