Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden Trumpot hibáztatja a Capitolium ostromáért évfordulós beszédében


Szélsőjobboldali rendbontókat kísérnek le a Capitolium lépcsőjén Washingtonban 2021. január 6-án
Szélsőjobboldali rendbontókat kísérnek le a Capitolium lépcsőjén Washingtonban 2021. január 6-án

Joe Biden a tervek szerint a Capitoliumban beszél a január 6-i támadás első évfordulóján – ott, ahol egy évvel ezelőtt a csőcselék erőszakkal próbálta megakadályozni Donald Trump felett aratott 2020-as választási győzelmének hitelesítését.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Biden vissza fog tekinteni „szörnyülködésére” azon a „sötét napon”. Arra is figyelmeztet, hogy a volt elnök és sok követője által folyamatosan napirenden tartott összeesküvés-elméletek és hazugságok fenyegetik az Egyesült Államok demokráciáját.

„Elvárnám, hogy Biden elnök felvázolja a Capitoliumban történtek jelentőségét és Trump elnök egyedi felelősségét azért a káoszért és vérengzésért, amit ott láttunk” – mondta Psaki újságíróknak január 5-én.

Mostanáig a demokrata Biden többnyire figyelmen kívül hagyta Trumpot, bár a republikánus politikus folytatja kampányát a választás hiteltelenítésére.

Psaki azonban kijelentette, hogy Biden „erővel vissza fogja szorítani” a volt elnök által terjesztett hazugságokat és azokat a próbálkozásokat, hogy „félrevezesse az amerikai népet és saját támogatóit, valamint elvonja a figyelmet a történtekben játszott szerepéről”.

Trump ma mégsem szólal meg

Trump nem vesz részt a reggel 9 órakor kezdődő ceremónián, amelyen beszédet mond Kamala Harris alelnök, és imavirrasztás is lesz. Azt mondta, hogy a demokraták összegyűlnek a Capitoliumban, „hogy szítsák az általuk létrehozott megosztottság lángját”.

Trump azt tervezte, hogy este sajtótájékoztatót tart Floridából, de lemondta, a zavargással és a sajtóval kapcsolatban indított képviselőházi vizsgálat „elfogultságát és becstelenségét” okolva.

A zavargásokat vizsgáló kongresszusi bizottság több száz tanút hallgatott ki az erőszakról, amely a hatóságok szerint öt halálesethez járult hozzá, köztük egy capitoliumi rendőrtisztéhez, aki egy nappal a lázadókkal való küzdelem után halt meg, és egy Trump-támogatóéhoz, akit a rendőrök lelőttek, amikor megpróbált bemászni az ülésterembe vezető ajtó törött ablakán. Több mint száz rendőr megsérült.

725 ember ellen emeltek eddig vádat

A zavargás próbálkozás volt arra, hogy megszakítsák a Kongresszus együttes ülését, amelyen éppen Biden Trump feletti győzelmét hitelesítették. Az ostrom a Fehér Ház közelében tartott aznapi nagygyűlést követte, amelyen Trump felszólította híveit, hogy vonuljanak fel a Capitoliumra, és próbálják megfordítani a választás eredményét.

Merrick Garland főügyész január 5-én közölte, hogy a hatóságok eddig mintegy 725 embert tartóztattak le és vádoltak meg országszerte a támadással kapcsolatban. 145 lázadót találtak bűnösnek rendbontásban és másik húszat bűncselekmény elkövetésében.

Az igazságügyi minisztérium „elkötelezett amellett, hogy minden január 6-i elkövetőt a törvény szerint felelősségre vonjon, függetlenül attól, hogy aznap ott volt-e a helyszínen, vagy más módon volt büntetőjogilag felelős a demokráciánk elleni támadásért” – mondta Garland.

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00
Készült az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG