Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csalással vádolták meg a Forma-1 korábbi vezérét Nagy-Britanniában


Bernie Ecclestone Vlagyimir Putyinnal 2010. október 14-én Szocsiban
Bernie Ecclestone Vlagyimir Putyinnal 2010. október 14-én Szocsiban

Alapos a gyanúja annak, hogy a Forma–1-et évtizedeken át irányító Bernie Ecclestone több mint 400 millió fontos tengerentúli vagyonáról nem számolt be a brit adóhatóságnak.

A tájékoztatás szerint a 91 éves brit üzletember ellen csalás miatt emeltek vádat az ügyben lefolytatott átfogó, a világ több országára kiterjedő bűnügyi vizsgálatot követően. Az első meghallgatást augusztus 22-én tartják Londonban.

Ecclestone azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy még nem ismeri a részleteket, ezért nem tudja kommentálni az eljárást.

A Forma-1 kereskedelmi jogait korábban birtokló milliárdos azonban jelezte, hogy tudott a vizsgálatról.

Az egyébként főleg Brazíliában, Svájcban és Ibizán élő üzletember 2017-ben kiszállt a sorozatból, amikor az amerikai Liberty Media felvásárolta a Forma–1-et.

Ennek ellenére továbbra sem lankadt körülötte a nemzetközi sajtófigyelem. Májusban például azzal került címlapokra, hogy a brazil rendőrség letartóztatta, miután egy kézifegyvert találtak a táskájában, amikor megpróbálta elhagyni az országot. Ecclestone elismerte, hogy az övé a pisztoly, de hozzátette, arról nem tudott, hogy a csomagjában van. Óvadék ellenében végül szabadon bocsátották.

A volt F1-vezér júniusban is bírálatok kereszttüzébe került, miután egy televíziós interjúban védelmébe vette a szerinte „első osztályú személynek” számító Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akiért szavai szerint „akár egy golyót is bevállalna”. „Azt teszi, amiben hisz, és amit a legjobbnak tart Oroszország számára” – fogalmazott.

Később bocsánatot kért, és hangsúlyozta, hogy nem próbálta meg legitimálni Ukrajna megtámadását.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG