Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blattert és Platinit felmentették a csalás vádja alól


Michel Platini volt UEFA-elnök érkezik a svájci szövetségi büntetőbíróságra a svájci Bellinzonában 2022. június 8-án
Michel Platini volt UEFA-elnök érkezik a svájci szövetségi büntetőbíróságra a svájci Bellinzonában 2022. június 8-án

Felmentette Sepp Blattert és Michel Platinit pénteken egy svájci büntetőbíróság: mégsem volt csalás, amikor 2011-ben a FIFA Blatter utasítására kifizetett kétmillió dollárt Platininek.

Thomas Hildbrand svájci ügyész mindkettőjükre húsz hónap felfüggesztett börtönt kért.

„A bíróság ma reggeli döntését követően minden szerettemnek szeretném kifejezni a boldogságomat, hogy hétévnyi hazugság és manipuláció után végre igazságot szolgáltattak – mondta Platini. – Az igazság napvilágra került a tárgyalásokon” – tette hozzá.

„Végig azt mondtam: a harcom az igazságtalanság elleni harc. Megnyertem az első mérkőzést. Ebben az ügyben vannak bűnösök, akik nem voltak ott a tárgyaláson. Számítsanak rám, újra találkozni fogunk. Mert nem adom fel, végigviszem az igazság keresését” – fogalmazott Platini.

Az ügy egy kétmillió dolláros kifizetésről szól, amelyet a FIFA 2011-ben Blatter jóváhagyásával utalt el Platininek egy évtizeddel korábbi munkájáért.

Blatter 2015 júniusában jelentette be, hogy egy amerikai korrupciós vizsgálat miatt idő előtt lemond elnöki tisztségéről – ezzel véget ért 17 éves regnálása.

A botrány miatt befellegzett Platini kampányának, aki mentora utódja szeretett volna lenni a FIFA élén. Az egykori francia futballnagykövetet az UEFA elnöki posztjáról is leváltották.

„Higgyék el, futball-legendából ördöggé válni nagyon nehéz, különösen ha teljesen igazságtalanul történik veled” – tette hozzá Platini.

Mind Blatter, mind Platini tagadta a vádakat, és azt állítják, hogy 1998-ban szóbeli megállapodást kötöttek arról, hogy Platini fizetésének nagyobb részét a FIFA majd később fizeti ki. Platini 1999 augusztusában írt alá egy szerződést, amely szerint évi háromszázezer svájci frank fizetést kap, de valójában évi egymillió frankban állapodtak meg.

Ez a magyarázat először a FIFA etikai bizottságának bíráinál bukott meg, és a testület eltiltotta őket a futballal kapcsolatos tevékenységtől, amit később a Sportdöntőbíróság is helyben hagyott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG