Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehország 2033-ig bezárja a szénerőműveket


Füstöt okád Európa legnagyobb szénerőműve a lengyelországi Belchatów közelében 2018. november 28-án
Füstöt okád Európa legnagyobb szénerőműve a lengyelországi Belchatów közelében 2018. november 28-án

Az új cseh kormány célként tűzte ki a szénerőművek használatának teljes beszüntetését 2033-ig, ezzel párhuzamosan a nukleáris és a megújuló energiakapacitások növelését.

„Olyan körülményeket fogunk teremteni az energetikai átállással és a szénrégiók fejlesztésével, hogy lehetségessé váljon a szén kivezetése 2033-ra” – írták a pénteken közzétett programban.

Az Andrej Babiš populista milliárdos vezette előző kormány nem fogadott el semmilyen hivatalos céldátumot a szénerőművek bezárására vonatkozóan, míg a kabinet mellett működő tanácsadó testület 2038-at javasolt. Ezt környezetvédő szervezetek elégtelennek minősítették, ahogyan egyébként a most bejelentett 2033-at is.

„A cseh kormány pontosan tudja, hogy a klímatudósok szerint az európai országoknak 2030-ra ki kell vezetniük a szenet. Muszáj felgyorsítani a tervet” – hangsúlyozta Mahi Sideridou, a Europe Beyond Coal nevű csoport vezetője.

“Senki sem akar itt élni”: a szénerőmű megbetegíti a környéket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00

Jelenleg a széntüzelésű erőművek adják Csehország áramtermelésének csaknem ötven százalékát.

A kabinet a kieső energiaforrásokat részben atomerőművekkel pótolná, miközben a szomszédos Németországban már az idei év végére leállítják az utolsó nukleáris reaktort is.

Csehországban jelenleg hat atomreaktor működik, ezek adják az áramtermelés nagyjából harmadát, de továbbiak építése is tervben van.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG