Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalba lépett az új kormány Csehországban


Andrej Babiš ügyvezető kormányfő üdvözli utódját, Petr Fialát a prágai miniszterelnöki hivatalban 2021. december 17-én
Andrej Babiš ügyvezető kormányfő üdvözli utódját, Petr Fialát a prágai miniszterelnöki hivatalban 2021. december 17-én

Pénteken hivatalba lépett az új koalíciós kormány Csehországban, miután Milos Zeman államfő kinevezte a tagjait.

Az új kormánynak 18 tagja van – hárommal több, mint az előzőnek –, és a jelenleg karanténban lévő Zdenek Nekula agrárminiszter-jelölt kivételével mindannyian letették az alkotmány által előírt esküt. Nekula kinevezése várhatóan már csak januárban lehetséges.

A beiktatási ceremóniára a Prágától nyugatra lévő Lanyban található elnöki palotában került sor.

„Nem indulunk könnyű helyzetből. Országunk és állampolgárai hatalmas problémákkal néznek szembe” – mondta Petr Fiala új kormányfő, aki eredetileg politikatudomány-professzor, 2012–2013-ban pedig oktatási miniszter volt.

Vlastimil Valek egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy a koronavírus gyors terjedése miatt fontolgatják a november 25-én bevezetett harmincnapos szükségállapot kiterjesztését.

Kitért emellett arra is, hogy nem támogatja a hatvan év felettiek kötelező oltását, amelyet az előző kormány márciustól előírt.

A kabinet előtt álló legsürgősebb kihívás a koronavírus-járvány és a magas infláció kezelése. Utóbbi mögött szakértők szerint részben az energiaárak drágulása áll. Célként tűzték ki továbbá a jövő évi költségvetési tervezet átdolgozását, a deficit leszorítását is.

A 10,7 milliós Csehország a járvány által egyik legsúlyosabban érintett állam Európában. Tavaly év eleje óta közel 2,4 millió fertőzöttet és több mint 35 ezer halálos áldozatot regisztráltak a helyi hatóságok.

Az október 8–9-i választáson a hárompárti, liberális-konzervatív Spolu (Együtt) koalíció 27,8 százalékot kapott, míg Andrej Babiš euroszkeptikus miniszterelnök és populista ANO mozgalma 27,1 százalékot. A harmadik hely a kétpárti Polgármesterek–Kalózok-koalícióé lett 15,57 százalékkal.

A két ellenzéki szövetség – azaz az öt párt – együttesen megszerezte a parlamenti többséget, majd ennek alapján hatalommegosztási megállapodást kötött a kormányváltás érdekében. A törvényhozás kétszáz fős alsóházában 108 mandátummal rendelkeznek.

Bár Milos Zeman eredetileg Babiš pártját akarta megbízni a kormányalakítással, az eddigi kormánypárttal egyik kisebb párt sem akart koalíciót kötni, így ez meghiúsult. A hatalomátadás sokáig késlekedett az államfő betegsége miatt, aki november elején végül bejelentette, hogy Petr Fialát, a Polgári Demokrata Párt vezetőjét fogja kinevezni miniszterelnöknek, ami november 28-án meg is történt.

Bár az öt párt álláspontja számos lényeges kérdésben jelentősen eltér – például a klímaváltozást vagy a melegházasságot és az euró bevezetését illetően – mindegyikük határozottan támogatja Csehország európai uniós és NATO-tagságát.

A koalíciós egyezmény szerint az új kormány az EU-val és a NATO-val szorosabbra fűzi a kapcsolatot, miközben felülvizsgálja az Oroszországgal és Kínával kötött megállapodásokat.

Mikulás Bek európai ügyekért felelős miniszter nemrég, még jelöltként azt mondta, hogy gyengíteni szeretné Csehország kapcsolatait a jelenlegi lengyel és magyar kormánnyal, helyette Németországra és más nyugat-európai országokra akar összpontosítani.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG