Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehország és Lengyelország újabb katonai támogatást küld Ukrajnának


Egy AHS Krab önjáró löveg egy varsói díszszemlén
Egy AHS Krab önjáró löveg egy varsói díszszemlén

További fegyvereket küld Csehország és Lengyelország Ukrajnának, amely az ország keleti részén harcol az újabb orosz támadás ellen - jelentették kormányzati tisztviselők és a helyi sajtó.

Prága hamarosan csaknem harmincmillió dollár (11 milliárd forint) értékű fegyverzetet küld Kijevnek – mondta Jana Cernochova cseh védelmi miniszter a CT közszolgálati tévének vasárnap.

„Rendkívül fontos, hogy a segítség folyamatos legyen” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ország több mint 150 millió dollár (55 milliárd forint) értékű katonai szállítmányt küldött Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta. Cernochova biztonsági okokból nem közölt részleteket a katonai segély típusáról és mértékéről, de elmondta, hogy nehézfegyverzet is van benne.

A cseh sajtó arról számolt be, hogy T-72-es harckocsik, BMP-1-es gyalogsági harcjárművek, Dana-lövegek és akár szovjet harci helikopterek is részei a szállítmánynak.

Lengyelország 18 darab AHS Krab önjáró löveget küld Ukrajnának – közölte a lengyel közszolgálati rádió vasárnap. Az AHS Krab maximális lőtávolsága 40 kilométer. A lengyel rádió arról is beszámolt, hogy az ország mintegy száz ukrán tüzért képzett ki az AHS Krab kezelésére.

Készült a dpa és a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG