Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csend és megerősített állambiztonsági készültség Kínában a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján


Rendőrök szolgálatban a Népi hősök emlékműve közelében, a pekingi Tienanmen téren 2024. június 4-én
Rendőrök szolgálatban a Népi hősök emlékműve közelében, a pekingi Tienanmen téren 2024. június 4-én

Ellenőrző pontok és rendőrjárművek sorakoznak a pekingi Tienanmen térre vezető főúton. Kína megemelte a biztonsági készültséget a demokráciapárti tüntetések véres leverésének 35. évfordulóján.

Kína már hosszú idő óta próbál kitörölni mindent, ami a gyilkosságokra emlékeztet: arra, amikor a kormány utasította a hadsereget a hónapok óta tartó tiltakozások letörésére és a kommunista uralom megvédésére. Becslések szerint 180 ezer katona és fegyveres rendőr lepte el a környéket tankokkal és páncélozott járművekkel. Miközben a Tienanmen tér felé haladtak, a tömegbe lőttek.

A halottak száma a mai napig ismeretlen. Feltételezik, hogy százak, ha nem ezrek haltak meg a június 3-án este kezdődő és másnap reggelig tartó akcióban.

Kínában ez továbbra is érzékeny, tabutéma, minden erre utaló említést erősen cenzúráznak, a közösségi médiában pedig minden ilyen tartalmat vagy hivatkozást törölnek.

A város élete a szokott módon folyik. Turisták százai sorakoznak a kapuknál a Tienanmen térre és a Tiltott Városba vezető utcákon, türelmesen várnak a bejutásra. Azok, akik elveszítették a rokonukat a tüntetések erőszakos leverése során, nem gyülekezhetnek vagy gyászolhatnak nyilvánosan.

Egy temetés volt a fordulópont - Tienanmen tér, 1989
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

A 35. évforduló kapcsán egy külföldi újságíró kérdést tett fel a pekingi külügyminisztérium hétfői tájékoztatóján, amire Mao Ning szóvivő vállrándítással reagált.

„A kínai kormány már régen egyértelmű következtetésre jutott a nyolcvanas évek végén lezajlott politikai zavargásokkal kapcsolatban” – mondta Mao, de nem fejtette ki, hogy mire gondol.

Hongkongban Peking-barát csoportok karneválja foglalja el most a parkot, amely évtizedekig a virrasztás helyszíne volt minden egyes évfordulón. Nem egészen egy héttel ezelőtt a rendőrség nyolc embert letartóztatott az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény alapján olyan közösségimédia-bejegyzések miatt, amelyek a Tienanmen téri erőszakról emlékeztek meg.

Ehhez kapcsolódóan: Megszilárdult a „kínai hazafiak” irányítása Hongkong felett

2021-ben a virrasztást szervező csoport három korábbi vezetőjét, köztük Csu Hang-tung aktivistát felforgatással vádolták meg a Peking által bevezetett nemzetbiztonsági törvény értelmében. A csoportot fel is oszlatták.

Ennek ellenére többen úgy döntöttek, hogy magánakció keretében megemlékeznek a véres eseményről. Hétfőn 6,4 kilométert futottak le – utalva a június 4-i dátumra –, és a Tienanmennel kapcsolatos tartalmakat osztottak meg a közösségi médiában.

Az elmúlt héten a hongkongi hatóságok fokozták erőfeszítéseiket az 1989-es események emlékének kiradírozására. Több demokráciapárti aktivista arról számolt be az Associated Pressnek, hogy a rendőrség kikérdezte őket arról, mit terveznek keddre.

Hétfőn a rendőrség rövid időre őrizetbe vett egy előadóművészt is a forgalmas hongkongi bevásárlónegyed, a Causeway Bay egyik utcájában, a virrasztásoknak helyet adó park közelében.

Egy független könyvesbolt, amelynek a kirakatában 35/5 tábla állt – május 35-ként utalva a tüntetések leverésének dátumára –, arról adott hírt az Instagramon, hogy vasárnap egy órán át rendőrök álltak az üzlet előtt, és minden vásárló személyes adatait rögzítették.

Miközben Kína minden megemlékezést elfojt Hongkongban és az anyaországban, külföldön egyre nő a Tienanmen téri eseményeket felidéző rendezvények száma. Idén többek között Washingtonban, Londonban, Brisbane-ben és Tajpejben is terveznek virrasztást a vérengzés évfordulóján, és egyre több beszámoló, kiállítás és színdarab lát napvilágot a Tienanmen téren történtekről.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG