Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csendes megemlékezés az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról


A járvány miatt többségében elmaradtak a központi megemlékezések, pártok és politikusok inkább csak szűk körben koszorúztak. Fotókiállítás, fényfestés és filmvetítés viszont lesz.

A koronavírus járvány miatt az ilyenkor szokásos megemlékezések elmaradnak, vagy csak nagyon szűk körben tartják meg őket. Reggel katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren, később pedig átadják a Magyar Becsületrendet.

Orbán Viktor kora reggel, Wittner Mária, 56-os szabadságharcos társaságában koszorúzta meg az 56-os pesti srác emlékművét a Corvin közben. A miniszterelnök erről a Facebookon osztott meg bejegyzést. A videó tanúsága szerint a kormányfő egy Gloria Victis (Dicsőség a legyőzötteknek) 1956 feliratú, nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyezett el az emlékhelyen.

A kisebbik kormányzópárt közleményben emlékezett meg. A távirati irodához eljuttatott nyilatkozatukban azt írják:

„1956 öröksége arra emlékeztet minket, kereszténydemokratákat, hogy nemzeti önbecsülésünk, a szabadság iránti vágyunk és igazságérzetünk még a legnehezebb időkben is emberfeletti erőt és elszántságot ad nekünk, magyaroknak”. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint a pesti srácokhoz hasonlóan nekünk is meg kell őrizni hazánk szuverenitását a politikai támadásokkal, és az emberek biztonságát a koronavírussal szemben.

Összellenzéki megemlékezés

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP, valamint a Párbeszéd közös közleményében összefogásra szólított fel. Szerintük október 23. annak a jelképe, hogy a zsarnokot csak közösen lehet legyőzni, ezért elérkezettnek látták az időt, hogy az 1956-os szabadságharcra egységesen emlékezzenek meg. Az ellenzéki pártok Nagy Imre szavait idézték, majd hozzáették:

„ahogyan az akkori, úgy a mostani elnyomó hatalom is méltatlanná vált a magyar nemzet képviseletére”.

Ezen kívül egy közös videót is megosztottak, ez mindegyik párt közösségi oldalán megjelent, a kisfilmben minden pártelnök megszólal. A pártok elnökei és társelnökei október 23. üzenetéről és ’56 jelképéről beszéltek.

Karácsony Gergely a fővárosi önkormányzat által az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen azt mondta, a közösségé válás élménye teszi fontossá október 23-át, az 1956-osat és az 1989-eset is. A főpolgármester úgy fogalmazott:

„a származásunk, a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk ellenére összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete".

Rendhagyó programokkal készülnek

Bár a járványhelyzetre tekintettel a központi állami megemlékezések elmaradnak, a "Nemzeti Ünnepek és Emléknapok" Facebook-oldalon több programlehetőséget is kínálnak az október 22. és november 4. közti időszakra.

"Emlékképek 1956 - Városi kiállítás" címen Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján pedig egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak válnak elérhetővé. A fővárosi önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére tartandó megemlékezésén arcképkiállítással tiszteleg az 1956-os pesti nők előtt.

XS
SM
MD
LG