Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csepeli önkormányzat: Németh Szilárd rendelte el az Orbán-idézetek kirakását a miniszterelnök megkérdezése nélkül


Németh Szilárd
Németh Szilárd

Németh Szilárd korábban maga is felháborodott, hogy Orbán Viktor-idézetek kerültek a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falaira, pedig az önkormányzat szerint éppen az ő utasítására történt.

„A felirat kihelyezését a miniszterelnök úr tudta és beleegyezése nélkül Németh Szilárd rendelte el” – ezt válaszolta a Szabad Európa megkeresésére a csepeli önkormányzat sajtóosztálya a Jedlik Ányos Gimnázium felújításával kapcsolatban.

Szeptember első napján derült ki, hogy a 22,5 milliárd forintból felújított épület auláját és tornatermét Orbán Viktortól vett idézetek díszítik. A gimnázium igazgatója akkor azt nyilatkozta, ő maga is csak az átadás után szembesült a feliratokkal. Bese Benő szerint az idézetek kikerülése aggályos, hiszen a köznevelési törvény alapján politikának nincs helye az iskolában.

Kérte, majd felháborodott

Az ügyben egy bejelentés nyomán Aáry-Tamás Lajos közoktatási ombudsman is vizsgálatot indított, a közoktatási államtitkárság pedig két nap múlva intézkedett a feliratok eltávolításáról.

Az ügyben Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és csepeli választókerületi elnöke is megnyilvánult, aki közösségi oldalán azt írta: „Egyetértek az igazgató úr és a tankerület álláspontjával: meg kell védenünk a Jedlik szellemiségét és nyugalmát a támadásoktól! Pártpolitikának nincs helye az iskolában.”

Ennek fényében különösen érdekes a csepeli önkormányzat lapunknak küldött tájékoztatása. Ebben azt írták: „Bár a szerződést önkormányzatunk írta alá, a beruházást teljes egészében a magyar állam bonyolította Németh Szilárd vezetésével. Az említett feliratról nem tudtunk, a koncepciótervben és a belső látványtervekben, amelyet átadtunk kivitelezésre, nem szerepelt. A felirat kihelyezését a miniszterelnök úr tudta és beleegyezése nélkül Németh Szilárd rendelte el. Az intézmény vezetőjének álláspontjával egyetértünk.”

Az egyébként a Fidesz frakcióvezető-helyettesének közösségi médiás közléseiből is kiderül, hogy a beruházást szorosan figyelemmel kísérte, az elmúlt években többször is posztolt a Jedlikről. Volt, hogy megemlítette, hogy egy vihar károkat okozott a felújítás alatt álló épületben, máskor azt hozta választói tudtára, hogy a gimnázium előtti gyalogátkelő is megújul. (Igaz, egyszer 21, egyszer 22,5 milliárd forintos beruházási értékről írt.)

Magáról a megnyitóról is ő közölt videót. Ezen látszik, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár és Bese Benő igazgató, valamint Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára mellett Németh Szilárd mondott megnyitóbeszédet, Borbély Lénárd polgármester a videó tanúsága szerint – amelyben egyébként egy pillanatra az egyik elhíresült felirat is feltűnik – nem vett részt az eseményen.

A Jedlik falára egyébként egy emléktábla is felkerült, ezen többek között Németh Szilárd neve is szerepel. Arról nincs hír, hogy eltávolították volna.

Az ügyben kerestük Németh Szilárdot, reagálását közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG