Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csökkent a számuk, de így is 17 ezernél több az új fertőzött


Koronavírus elleni emlékeztető oltást adnak be a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központjában 2021. december 6-án.
Koronavírus elleni emlékeztető oltást adnak be a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központjában 2021. december 6-án.

Az elmúlt 24 órában 78 halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon. Az előző napok 19 ezer feletti számaihoz képest a regisztrált új fertőzöttek száma csütörtök óta 17.869. A kormány februárban is folytatja az oltási akciónapokat.

Az újonnan regisztrált fertőzöttekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.508.358 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 78 beteg, így az elhunytak száma 41.229 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 225.801, kórházban 3463 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépen. A kormány úgy döntött, hogy februárban is lesz oltási akció minden csütörtökön, pénteken, és szombaton.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök egyebek között arról beszél a közmédiába, hogy mindig kell lennie annyi oltóanyagnak a raktáron, amennyire a magyaroknak szükségük van. Ugyanakkor ráhagyással dolgoznak, és ezek a készletek egy idő után elveszítik a szavatosságukat, tehát ha nem tudják beadni Magyarországon, akkor jobb, ha odaadják valakinek, mintha kidobnák.

Újabb koronavírus elleni gyógyszer forgalmazását ajánlotta az Európai Gyógyszerügynökség

A Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett készítményéről van szó. Ennek feltételes forgalomba hozatali engedélye megadását javasolja az EMA.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség megállapítása szerint a Paxlovid alkalmas a koronavírus kezelésére olyan felnőtteknél, akiknek nincs szükségük kiegészítő oxigénre, azonban esetükben fokozottan fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.

Az adatok azt mutatják, hogy a készítmény jelentősen csökkentette a kórházi ápolás szükségességét, vagy az elhalálozást azoknál a betegeknél, akiknél az alapbetegségük súlyosbodásának kockázatával jár a koronavírus-fertőzés.

A vizsgálatban részt vevő betegek többsége a koronavírus delta variánsával volt fertőzött, a Paxlovid azonban a szakemberek szerint várhatóan hatékony az omikron és más vírusvariánsok ellen is. Az EMA ajánlását követően az Európai Bizottság engedélye szükséges a gyógyszer uniós forgalmazásához.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG