Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját, új intézkedések a benzinárstop védelmében


Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén

Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon közölték a rendkívüli Kormányinfón. A kormány három új intézkedést hozott a benzinárstop védelmében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mol elnök-vezérigazgatójával, Hernádi Zsolttal közösen tartott Kormányinfón közölte: szeretnék világossá tenni a kormány és a Mol álláspontját a benzinárral kapcsolatban.

A miniszter úgy fogalmazott: valótlan információk jelentek meg arról, hogy az üzemanyag-ellátás veszélybe került. Az ukrán háború miatt az energiaárak az egekbe szöktek. Emiatt több európai országban kétszáz forinttal drágább az üzemanyag, mint Magyarországon.

A kormány szerint a benzinturizmus és a pánikkeltés miatt nőtt a fogyasztás. A megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot.

Gulyás Gergely három új intézkedést jelentett be

  • A 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók csak a nagynyomású kutaknál tankolhatnak, piaci árfolyamon. A személygépkocsik, a 7,5 tonna alatti magyar járművek, valamint a mezőgazdasági gépek tonnától függetlenül továbbra is literenként 480 forintért vehetik az üzemanyagot.
  • Húsz forinttal csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • Eljárást indítanak azokkal szemben, akik rémhírt terjesztenek az üzemanyag-ellátással kapcsolatban, vagy azt állítják, hogy a kormány nem tartja fenn a benzinárstopot.

Ezek az intézkedések csütörtök este hatályba is léptek. A hosszú hétvégén négynapos kamionstop lesz.

Hernádi: Zacskóba is tankoltak, van róla fotó

A Mol elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „a Molnak van elegendő készlete és elegendő finomítókapacitása, hogy a magyarországi fogyasztást fedezni tudjuk vele”. Hozzátette, hogy az Adriáról is tudnak olajat hozni.

Hernádi Zsolt arról is beszélt, hogy sokan visszaélnek a benzinárstoppal. A forgalom húsz százaléka benzinturizmusból van. Kamionok, kisteherautók hátuljába, autóbuszokba tankolták az üzemanyagot a kiskereskedelmi kutakon, magyarok és külföldiek egyaránt. Hozzátette, ha tovább növekszik a benzinturizmus, további intézkedésekre lehet szükség.

XS
SM
MD
LG