Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csütörtökön kiderülhet, hány tanár jelezte távozási szándékát szeptemberben


Vonulásos diáktüntetés a Kossuth tértől az Oktogonon át a Fidesz-székházhoz 2023. május 19-én
Vonulásos diáktüntetés a Kossuth tértől az Oktogonon át a Fidesz-székházhoz 2023. május 19-én

Legkorábban csütörtökön közölhet adatot a Belügyminisztérium arról, hány pedagógus jelezte szeptember 15. és 29. között, hogy nem kíván a státusztörvény hatálya alatt dolgozni. A PDSZ is beadta közérdekű adatigénylését a tankerületekhez az ügyben, de arra számít, hogy nekik csak később adnak választ.

„Tekintettel arra, hogy a pedagógusok 2023. szeptember 29-én éjfélig postán is feladhatták nyilatkozatukat, a postai kézbesítés figyelembevételével véglegesnek tekinthető összesített adat legkorábban várhatóan 2023. október 5-én áll rendelkezésre”írta a Telex kérdésére a Belügyminisztérium.

A pedagógusok péntekig jelezhették írásban, hogy januártól nem kívánnak a státusztörvény hatálya alatt tanítani. Később már csak rosszabb feltételekkel távozhatnak, három hónapos lemondási idővel, amelyet ledolgoztathatnak.

Akik a határidőig jelezték távozásukat, azoknak október 31-ig kell dolgozniuk, novemberben 29-ig tart a felmentési idejük, és november 30-án szűnik meg a jogviszonyuk. Tehát egy hónapot nem kell ledolgozniuk, de fizetik, ezenfelül kapnak egy-, két- vagy háromhavi végkielégítést ledolgozott éveik alapján.

„Sok kollégával beszélgettem, ez alapján úgy gondolom, hogy szeptemberben ezer körül lehet a státusztörvény miatt felmondó pedagógusok létszáma” – nyilatkozta korábban a Telexnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hasonló számról beszélt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón hétszáz körüli számot mondott.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn adott be közérdekű adatigénylést a hatvan tankerületi központnak, hogy a szeptember 15-től 29-ig tartó időszakban hányan jelezték, hogy nem kívánnak tovább dolgozni. A PDSZ ügyvivője a Szabad Európának azt mondta: korábbi tapasztalataik alapján arra számít, hogy esetükben megvárják a válaszadásra rendelkezésre álló időt, vagy akár még meg is hosszabbítják.

XS
SM
MD
LG