Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dán javaslat: csak a dolgozó bevándorlók férnének hozzá a szociális juttatásokhoz


Mette Frederiksen sajtótájékoztatót tart Koppenhágában 2019. szeptember 6-án
Mette Frederiksen sajtótájékoztatót tart Koppenhágában 2019. szeptember 6-án

A dán kormány friss javaslata értelmében a bevándorlóknak minimum heti 37 órában kellene dolgozniuk ahhoz, hogy hozzáférjenek a szociális ellátórendszer juttatásaihoz.

A szociáldemokrata kormány kiemelte: „Még mindig túl sok olyan, különösen nem nyugati hátterű ember van Dániában, akinek nincs munkája.” Mint írták, számos külföldi származású nő nincs jelen a munkaerőpiacon, elsősorban azok, akik közel-keleti, észak-afrikai, dél-ázsiai vagy török gyökerekkel rendelkeznek.

„Ha Dániába jössz, dolgoznod kell, hogy eltartsd magad és a családod. Amennyiben valaki nem tudja eltartani magát, akkor is kötelessége lenne olyan hozzájárulást tennie, amely felér egy rendes munkahéttel ahhoz, hogy teljeskörűen megkapja a szociális juttatásokat” – olvasható a kedden bemutatott javaslatban.

A programba első körben azokat vonnák be, akik már valamennyire beszélnek dánul, a helyi önkormányzatok pedig szakmai képzéseket tartanának számukra.

Egyelőre nem tűzte napirendre az ügyet a 179 fős parlament. Bár a szociáldemokraták kisebbségben kormányoznak, elemzők szerint a javaslat mögé fel fognak sorakozni a jobbközép törvényhozók is.

Nem mindenki helyesli a dolgot

Mai Villadsen, az ellenzéki Vörös–Zöld Szövetség képviselője „őrültségnek” nevezte az indítványt, mondván, az a többi munkavállaló bérének leszorítását eredményezné. „Jóléti államunk alapja az erős szociális védőháló” – szögezte le a Twitteren.

Mirka Mozer, a Bevándorló Nők Központja nevű, koppenhágai székhelyű civil szervezet vezetője szerint a tervezet nem kellően ambiciózus. „Számos nő kész lenne munkát vállalni, de jóval többre lenne szükség a heti 37 órás álláslehetőségekből” – közölte.

Az NGO-nál 2018-ban csaknem 13 ezer embert regisztráltak 57 országból munkakeresés céljából. Mozer ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár cégek tucatjaival állnak kapcsolatban, többségük csak heti négy–tíz órás állásokat kínál az érintetteknek.

„Egyesek attól tartanak, hogy csökkenteni fogják a szociális juttatásaikat, mert nem találnak heti 37 órás munkát” – mutatott rá.

A bevándorlók és leszármazottaik mintegy 14 százalékát teszik ki Dánia nagyjából hatmilliós lakosságának. Ezen belül a legnagyobb csoportot a törökök, a szíriaiak és az irakiak teszik ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG