Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA dán segítséggel hallgatta le fél Európát a dán közmédia szerint


A dániai TAT-14 állomás, több transzatlanti telekommunikációs kábel végpontja 2019. augusztus 19-én.
A dániai TAT-14 állomás, több transzatlanti telekommunikációs kábel végpontja 2019. augusztus 19-én.

Az amerikai hírszerzés dán segítséggel hallgathatta le a vezető európai tisztségviselőket, állítja a dán közmédia. A transzatlanti telekommunikációs kábelek dániai központjait felhasználva hallgathatták le a célpontok sms-eit, telefonjait, netes tevékenységeit.

A dán közszolgálati rádió (DR) kilenc különböző, nem megnevezett forrására hivatkozva állítja, hogy az amerikai Nemzeti Biztonsági Szolgálat (NSA) a dán hírszerzés segítségével kémkedett vezető európai politikusok után 2012-2014 között.

Az állítás szerint mindez egy 2015-ben indult dán belső vizsgálat eredménye. Eszerint az NSA a dán katonai titkosszolgálattal együttműködésben svéd, norvég, francia és német vezető tisztségviselőket figyelt meg. Többek közt például Angela Merkel kancellárt, Frank-Walter Steinmeier korábbi német külügyminisztert vagy Peer Steinbrück, korábbi ellenzéki, német szociáldemokrata vezetőt is.

Dánia földrajzi elhelyezkedése is fontos volt

Dániában ugyanis számos fontos vízalatti telekommunikációs hálózat végpontja található, ezeket használta ki a két titkosszolgálat a célpontok sms-einek, netes tevékenységeinek, telefonhívásainak lehallgatására.

A DR szerint Trine Bramsen dán védelmi minisztert 2020 augusztusában értesítették a lehallgatások tényéről. A védelmi miniszter alig több mint egy éve került akkor a hivatalában.

"Közeli szövetségesek rendszerszerű lehallgatása elfogadhatatlan"

– állította Bramsen védelmi miniszter a dán közmédiának. Az NSA és a dán katonai titkosszolgálat nem akart semmit hozzáfűzni a lehallgatási vádakhoz.

A dán katonai titkosszolgálat vezetőjét és két beosztottját már tavaly felfüggesztették, miután egy közérdekű bejelentő nyomán fény derült arra, hogy a dán katonai titkosszolgálat éveken át törvénytelenül kémkedett dán állampolgárok után is.

Nem hagynák annyiban

A német kancellária szóvivője szerint ők is csak az újságírók kérdései nyomán szereztek tudomást ezekről a vádakról, de nem akarták kommentálni a fejleményeket.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a svéd SVT-nek azt mondta, hogy "teljeskörű tájékoztatást követelnek ezekben az ügyekben", Frank Bakke-Jensen norvág védelmi miniszter pedig az NRK norvég közszolgálati adónak nyilatkozta azt, hogy "komolyan veszik a vádakat".

A dán közszolgálati média nyomozásában közreműködött a svéd SVT, a norvég NRK, a német NDR, WDR és a Süddeutsche Zeitung illetve a francia Le Monde is.

Készült az AFP, a Reuters és a BBC tudósításáainak felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG