Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dánia az első európai ország, ahol megszűntek a korlátozások


Rene Redzepi, a világhírű koppenhágai Noma étterem társtulajdonosa a korábbi, hat hónapig tartó bezárást követő újranyitáskor, 2021. május 31-én
Rene Redzepi, a világhírű koppenhágai Noma étterem társtulajdonosa a korábbi, hat hónapig tartó bezárást követő újranyitáskor, 2021. május 31-én

Dánia február 1-jén – az Európai Unióban elsőként – feloldotta a koronavírus-korlátozásokat, annak ellenére hogy rekordszámú megbetegedést okozott a rendkívül fertőző, de a korábbiaknál enyhébb omikron-változat.

A skandináv országban megint el lehet felejteni az arcmaszkot, a Covid-igazolást, a bárok és éttermek korai záróráját ugyanúgy, mint a korlátozások feloldásának első kísérleti körében, szeptember és november között.

Február 1-jétől az éjszakai szórakozóhelyek is újranyitnak, mivel korlátlan számú ember gyűlhet össze zárt térben.

Csak néhány megszorítás maradt érvényben az országhatárokon, ezek a nem schengeni országokból érkező beoltatlan utazókat érintik.

A könnyítést annak ellenére rendelték el, hogy Dániában napi negyven-ötvenezer új fertőzöttet regisztrálnak, ami az ország 5,8 milliós lakosságának csaknem egy százaléka.

Széles körben támogatják a kormány Covid-politikáját

A dánok több mint hatvan százaléka kapta meg a harmadik oltást – egy hónappal az egészségügyi hatóságok előrejelzése előtt –, szemben a 45 százalék alatti uniós átlaggal.

A dán egészségügyi hatóságok becslése szerint a lakosság nyolcvan százaléka védett a betegség súlyos formáival szemben, beleértve azokat is, akik a közelmúltban átestek a Covid–19-en.

A dán hatóságok stratégiája széles körű hazai támogatást élvez. A Politiken napilap január 31-én közzétett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bízik a kormány Covid-politikájában.

A korábbi hullámoknál kevesebb kórházi esettel szembesülve több európai ország, köztük Franciaország, Írország és az Egyesült Királyság bejelentette a korlátozások feloldását vagy jelentős csökkentését, annak ellenére hogy az új fertőzöttek száma rekordokat dönt vagy legalábbis nagyon magas.

Az európaiak 73 százaléka átesett már a fertőzésen?

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020 januárja óta az európai lakosság 73 százaléka legalább egyszer elkapta a Covid–19 vírust.

Kelet-Európában az EU-tag Románia február 1-jétől nem küldi karanténba azokat az utazókat, akiket beoltottak, igazoltan felépültek a Covid–19-ből vagy negatív teszteredményt tudnak felmutatni, függetlenül attól, honnan érkeztek.

Kínában az egészségügyi hatóságok január 31-én 66 új Covid–19-esetet jelentettek, szemben az egy nappal korábbi 58-cal.

Kínában nagyon vigyáznak az olimpikonokra

A február 4-én kezdődő 2022-es pekingi téli olimpia szervezői legalább harmincszázalékos stadionkihasználtságban bíznak, annak ellenére hogy Kína szigorú szabályok betartását kényszeríti ki a Covid–19 vírus terjedésének megfékezésére – közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság február 1-jén.

Az olimpia zárt körben zajlik majd, elkülönítik a sportolókat és a játékok egyéb résztvevőit, személyzetét a nagyközönségtől.

A résztvevők különleges chartergépekkel érkeznek, és kínai tartózkodásuk alatt naponta tesztelik őket.

Készült az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG