Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dánia és Olaszország tömegesen utasítja ki az orosz diplomatákat, Moszkva megtorlást ígér


Ukrán civilek tüntetnek Oroszország római nagykövetsége előtt 2016. október 6-án
Ukrán civilek tüntetnek Oroszország római nagykövetsége előtt 2016. október 6-án

Orosz diplomaták tömeges kiutasítását jelentette be Olaszország és Dánia az orosz csapatok állítólagos ukrajnai kegyetlenkedéseiről szóló hírek nyomán.

Jeppe Kofod dán külügyminiszter április 5-én közölte, hogy értesítették a koppenhágai orosz nagykövetet a külképviselet tizenöt munkatársának kiutasításáról, és a dán kormány határozottan elítélte az orosz katonák bucsai tetteit.

Röviddel ezután Luigi Di Maio olasz külügyminiszter a RAI hírtelevíziós csatornán azt mondta: Róma arról tájékoztatta Moszkvát, hogy harminc orosz diplomatát felszólítottak az ország elhagyására nemzetbiztonsági okokból.

„Ezzel a döntéssel egyértelműen jelezzük Moszkvának: nem fogadjuk el, hogy orosz hírszerző tisztek kémkednek dán földön” – áll Kofod dán külügyminiszter közleményében.

„Olyan kockázatot jelentenek nemzetbiztonságunkra, melyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. Néhány legközelebbi szövetségesünkkel együtt nem hagyjuk azt a kémkedést, amelyet az azonosított személyek diplomáciai státuszuk leple alatt végeznek” – tette hozzá.

A dán közlemény értelmében a diplomatáknak tizennégy napjuk van elhagyni az országot. Di Maio nem beszélt arról, hogy az olaszországi orosz diplomaták mennyi időt kaptak a távozásra.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a lépésekre reagálva a TASZSZ állami hírügynökségnek azt mondta, hogy Moszkva megfelelő intézkedéseket fog tenni.

Háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják az orosz csapatokat Bucsában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

XS
SM
MD
LG