Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dánia is felfüggesztette az AstraZeneca beadását két hétig


Szarajevóban oltanak be férfit az AstraZeneca oltásával, 2021. március 10-én.
Szarajevóban oltanak be férfit az AstraZeneca oltásával, 2021. március 10-én.

Dánia is kivizsgálja, hogy okoz-e vérrög-képződést az AstraZeneca oltása. Egy gyanús eset miatt döntöttek így, két hétig ezért nem olthatnak a szerrel.

Csütörtökön a dán hatóságok bejelentették, hogy két hétig felfüggesztik az oltásokat az AstraZeneca termékével. Dániában is felmerült ugyanis, hogy vérrög-képződést okozhat az oltás.

Egy esetről számoltak be, de további részleteket nem osztottak meg. Ausztria pár nappal ezelőtt állította le az AstraZeneca adott szállítmányából való oltásokat, miután attól tartottak, hogy egy tüdőembóliában elhunyt nő esetének köze lehet az oltáshoz.

Állításuk szerint hat másik európai ország is felfüggesztette az adott szállítmányból való oltásokat.

Az AstraZeneca szerint a termékeik szigorú minőségellenőrzésen esnek át, és eddig semmilyen komoly mellékhatását nem tapasztalták a szernek.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán azt jelentette be, hogy megvizsgált két tüdőembóliás osztrák esetet, aminek esetleg köze lehetett az oltásokhoz, és eddig nem talált semmilyen összefüggést. A beoltottak között előforduló tüdőembóliás esetek aránya megegyezett a nem beoltottakéval. A másik osztrák eset egyébként felépülőben van.

Magyarországra nem jutott egyébként az adott szállítmányból. Spanyolországba viszont igen, Carolina Darias egyészségügyi miniszter pedig csütörtökön bejelentette, hogy ők semmilyen vérrögképződést nem tapasztaltak, az oltásokat folytatják a szállítmánnyal.

65 felettieket is oltanak már AstraZenecával
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:10 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG