Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

25 éve ért véget a boszniai háború


A daytoni békeszerződés aláírása
A daytoni békeszerződés aláírása

25 éve zárta le a boszniai háborút a daytoni békeszerződés. Az 1995. november 20-án aláírt megállapodással létrejött a ma is létező Bosznia-Hercegovina szövetségi állam, és véget ért a délszláv háború első, a jugoszláv unió felbomlásához vezető szakasza.

1995. november 21-én, 3 évnyi háború után kötötték meg meg a szembenálló felek – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és az akkor már csak Szerbiát, Montenegrót és Koszovót magába foglaló Jugoszlávia – a daytoni egyezményt, lezárva az 1992 óta tartó boszniai háborút. A háborúban mintegy 250 000 ezer ember halt meg, és több mint kétmillióan elvesztették otthonukat.

A modern Bosznia létrejötte

A béke tető alá hozásában fontos szerepe volt az Egyesült Államoknak és a NATO-nak: 1995 őszén az amerikai, brit és francia légierő bombázásokkal kényszerítette a boszniai szerb erőket az ENSZ által kijelölt biztonsági zónák elhagyására.

A NATO és az EU országai, valamint Oroszország felügyeletével november 1-én, az Ohio állambeli Daytonban ült tárgyalóasztalhoz a szerb, horvát és bosnyák vezetés. A 20 napig tartó béketárgyalás végül eredményesen zárult, és megkezdődött a boszniai konfliktus rendezése. A hivatalos békeszerződést végül decemberben, Párizsban írták alá, de az amerikai békekonferencia után daytoni béke néven vált ismertté.

A békeszerződés legfontosabb következményeként jött létre jelenlegi formájában Bosznia-Hercegovina állam, amely függetlenségét immár Belgrád is elismerte. Az egykori Bosznia jugoszláv szövetségi köztársaság független országként megőrizte területi integritását, az új, szövetségi államot három autonóm „entitásra” osztották fel:

  • ezek egyike a Bosznia-hercegovinai Föderáció, a muszlim bosnyákok szövetségi egysége,
  • autonóm státuszt kapott a boszniai Szerb Köztársaság, vagyis az a terület, aminek vezetése a háború el akart szakadni Boszniától, hogy csatlakozzon Slobodan Milošević nagyszerb államához,
  • létrejött emellett egy harmadik, kisebb entitás, a Brčkói Körzet, amit a bosnyák és szerb egység közösen igazgat.

A daytoni béke óta Bosznia-Hercegovina nemzetközi békefenntartók ellenőrzés alatt áll, jelenleg az EUFOR nevű nemzetközi haderő teljesít az országban szolgálatot, amelyben magyar katonák is részt vesznek. A szerződés tartalmazott még kiegészítéseket, amelyek a háborús menekültek ellátását, az emberi jogokat és a boszniai demokratikus átalakulást voltak hivatottak garantálni.

Szarajevo, Bosznia-Hercegovina, 2020. november 19.
Szarajevo, Bosznia-Hercegovina, 2020. november 19.

9 évig nyoma veszett az eredeti szerződésnek

A daytoni békét eredetileg egy ideiglenes megoldásnak szánták, maga a szerződés is további lépéseknek ágyazott meg a békés rendezésre, ám erre különböző okokból (többek között a koszovói háború kitörése miatt) nem került sor, ez most is látható Bosznia megosztottságában és a békefenntartók jelenlétében. A békeszerződés 2008-ban került újra a figyelem középpontjába, amikor valaki ellopta az eredeti, aláírt példányt a bosnyák elnöki hivatalból. A dokumentumot csak kilenc év múlva találták meg egy szarajevói lakásban, amikor a tolvaj vagy orgazda 50 ezer euróért próbálta eladni a feketepiacon.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG