Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

De facto fővárossá vált Kandahár a tálib főnök hatalomkoncentrációja nyomán


A tálibok és támogatóik felvonuláson vesznek részt a dél-afganisztáni Kandahár városában (archív fotó)
A tálibok és támogatóik felvonuláson vesznek részt a dél-afganisztáni Kandahár városában (archív fotó)

A tálibok szülőhelyeként ismert dél-afganisztáni Kandahár de facto fővárossá vált a militáns csoport uralma alatt. Az ok: a városban tartózkodó tálib vezető egyre inkább saját kezében koncentrálja a hatalmat.

Az Afganisztán déli részén fekvő Kandahár a tálib mozgalom történelmi bölcsője és politikai bázisa. Most úgy tűnik, hogy az ország második legnagyobb városa de facto fővárossá is válik a militáns csoport uralma alatt.

A közelmúltban Kabulból Kandahárba helyeztek át több tisztviselőt. A tálibok legfőbb vezetője, Hajbatulla Ahundzada molla a városban él, csak ritkán hagyja el a dél-afganisztáni pastu pátriát.

Szakértők szerint Ahundzada döntése, miszerint két tálib szóvivő irodáját Kandahárba helyezi át, része a hatalom megszilárdítására irányuló erőfeszítéseknek. A lépésre akkor kerül sor, amikor egyre többet hallani a Kabulban székelő kulcsfontosságú tálib miniszterek és az Ahundzada által vezetett, nagyhatalmú kandahári imámok csoportja közötti belharcról.

„Úgy tűnik, hogy a politikai hatalom Kabulból Kandahárba kerül át – mondta a Szabad Európához tartozó Azadi Rádiónak Szami Júszafzai veterán afgán újságíró és kommentátor, aki a tálibok kilencvenes évekbeli megjelenése óta nyomon követi mozgalmat. – Ahundzada egy párhuzamos közigazgatást hoz létre a kabuli mellett.”

Az elmúlt hónapokban magas rangú tálib tisztviselők kritizálták Ahundzadát, azzal vádolva, hogy kisajátítja a hatalmat és befolyáshoz juttatja az ultrakonzervatív imámokat, akik osztják szélsőséges nézeteit.

Ahundzada elnyomó politikája elidegenítette az afgánokat és nemzetközileg elszigetelte a tálibok el nem ismert kormányát. Vezetése alatt a tálibok súlyosan korlátozták a nők jogait, megszüntették a szabad sajtót, és emberi jogi visszaéléseket követtek el.

Mindenhová hozzá hű, lojális embereket nevez ki

Ahundzada keményvonalas vallási vezető és korábbi főbíró. A tálibok klerikális rendszerében minden fontos kérdésben ő mondja ki a végső szót.

Miután a tálibok 2021-ben átvették a hatalmat, miniszterek vitték a tálib kormány napi ügyeit. Az elmúlt hónapokban azonban Ahundzada igyekezett ellenőrzése alá vonni az államügyek intézését – mondta Júszafzai.

„Most már részt vesz a kerületi parancsnokok, az adminisztrátorok és a különböző kormányhivatalok igazgatóinak kinevezésében is – mondta Júszafzai az Azadi Rádiónak. – Mindenhová hozzá lojális embereket nevez ki.”

Egy férfi a tálibok legfőbb vezetőjét, Haibatulla Ahundzada mollát ábrázoló matricákat tart a kabuli piacon (archív fotó)
Egy férfi a tálibok legfőbb vezetőjét, Haibatulla Ahundzada mollát ábrázoló matricákat tart a kabuli piacon (archív fotó)

Abdul Matín Káni, az Információs és Kulturális Minisztérium szóvivője szerint Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok fő szóvivője április 6-án Kabulból Kandahárba helyezte át irodáját.

Innamullah Szamangani, a kormány másik fontos szóvivője és a tálibok média- és információs központjának vezetője szintén nemrég került át Kandahárba.

Kandahár történelmileg fontos politikai központ, rövid ideig az 1747-ben alapított Afganisztán fővárosa volt. Az országot a monarchia 1973-as megdöntéséig uraló királyok közül sokan a tágabb értelemben vett Kandahár régióból származtak.

A tálibok Kandahárban először a kilencvenes évek közepén kitört afganisztáni polgárháború idején bukkantak fel . Alapítójuk, Mohamed Omar molla még azután is Kandahárt tartotta de facto fővárosának, hogy a tálibok 1996-ban elfoglalták Kabult. A keményvonalas iszlamista csoportot az Egyesült Államok vezette invázió 2001-ben kiszorította a hatalomból.


Andrew Watkins, az Egyesült Államok Békeintézete – amely egy másik washingtoni agytröszt – vezető Afganisztán-szakértője szerint Mudzsáhid áthelyezése az egyik legnyilvánvalóbb jele annak a tendenciának, amelyben Ahundzada a jelek szerint erősíti befolyását.

Watkins szerint Ahundzada a „nyilvános üzenetek” feletti ellenőrzést akarja, ami szerinte „már régóta prioritás a tálibok számára”.

A tálibok tagadták, hogy a magas rangú tisztviselők Kandahárba való áthelyezéséről szóló döntés egy hatalmi harc része lenne.

Mudzsáhid elmondta, hogy irodájának egy része azért költözött Kandahárba, hogy közelebbről tudósíthasson a tálib vezető találkozóiról és egyéb tevékenységeiről. „A mostani lépés nem egyenlő a főváros Kandahárba való áthelyezésével” – mondta Mudzsáhid az Azadi Rádiónak.

A megfigyelőket azonban ez nem győzte meg.

„A tálibokon belül vannak olyan frakciók, amelyek több hatalmat akarnak – mondta Tariq Farhadi Európában élő afgán politikai elemző az Azadi Rádiónak. – Ez összességében aggasztó képet fest a tálibok jövőjéről.”

Szöveg: Ikramullah Ikram és Abubakar Siddique.
XS
SM
MD
LG