Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dél-Korea biztosítaná a kapacitást egymilliárd vakcinadózis legyártásához


Egészségügyi dolgozók a szöuli metró egyik megállójában felállított ideiglenes tesztállomáson 2020. december 16-án
Egészségügyi dolgozók a szöuli metró egyik megállójában felállított ideiglenes tesztállomáson 2020. december 16-án

Dél-Korea kész azonnal biztosítani a kapacitásokat akár egymilliárd dózis legyártásához a koronavírus elleni, mRNS-alapú vakcinákból, ha sikerül megegyeznie az ilyen oltóanyagot kifejlesztő cégekkel, például a Pfizerrel vagy a Modernával.

Egy magas rangú kormányzati tisztségviselő arról számolt be, hogy a megállapodás segítene a globális vakcinaellátás javításában, különösképp Ázsiában, ahol jelentősen alacsonyabb az oltottsági arány, mint Észak-Amerikában és Európában. Továbbá – mint közölte – Dél-Korea közelebb kerülne azon céljához, hogy fontos oltóanyaggyártó központtá váljon.

Szöul korábban megegyezett a brit–svéd AstraZeneca–Oxford, valamint az amerikai Novavax készítményének, illetve az orosz Szputnyik-vakcina helyi gyártásáról. Az ugyancsak amerikai Modernával pusztán az oltások palackozásáról és csomagolásáról állapodott eddig meg.

„Gyakran tárgyalunk a nagy gyógyszergyárakkal az mRNS-alapú oltóanyagok előállításáról” – mondta a Reuters hírügynökségnek a dél-koreai egészségügyi minisztérium illetékese.

„Mindössze néhány mRNS-technológiát használó vállalat van, a Pfizer, a Moderna, a CureVac és a BioNTech. Így korlátozottak a gyártási kapacitásaik a globális kereslet kielégítésére. Dél-Korea kész segíteni létesítményei és képzett emberi erőforrása felajánlásával” – fogalmazott.

Azt nem tudni, hogy milyen fázisban vannak a tárgyalások.

A Pfizer szóvivője annyit mondott, hogy dolgoznak a gyártási kapacitásaik növelésén, de még nincs semmi konkrét bejelentenivalójuk. A többi cég nem kívánta kommentálni az ügyet.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG